Dukaj o događaju u Pljevljima: Zakonom nije jasno definisano, nisam saglasan sa takvim postupcima

"Upravo novi Zakon o lokalnim samoupravama biće prilika da sve ovakve i slične prilike maksimalno uklonimo", rekao je ministar

10637 pregleda 11 komentar(a)

Iako ne podržava večerašnje obilježavanje godišnjice Prvog srpskog ustanka i donošenje Ustava države Srbije u Pljevljima, ministar javne uprave Maraš Dukaj kaže da to zakonom nije eksplicitno zabranjeno. Ipak, dodaje da to ne podržava i da će ovakva pitanja biti regulisana novim zakonskim rješenjima.

“Što se tiče zakonskog okvira koji se odnosi na Ministarstvo javne uprave, to nigdje nije jasno definisano, ni precizirano. Svako mora da snosi svoju odgovornost za svoje takve postupke, nisam saglasan sa takvim postupcima i nadam se da ćemo shvatiti, pogotovo mi kao funkcioneri da to ne smijemo da radimo, jer mi moramo da dajemo primjer ostalim građanima. Upravo novi Zakon o lokalnim samoupravama biće prilika da sve ovakve i slične prilike maksimalno uklonimo”, rekao je Dukaj.

U međuvremenu su se oglasili iz pljevaljskog odbora Pokreta Evropa sad, koji je dio koalicione vlasti u tom gradu, odakle navode da Opština Pljevlja nema nadležnosti da slavi praznike drugih država, te da će predsjednik Opštine Dario Vraneš, ukoliko nastavi sa ispadima, snositi odgovornost za političku krizu u Pljevljima.

I iz pljevaljske URE su juče poslali istovjetnu poruku, navodeći da će, ako se nastavi sa ovakvim inicijativama, otkazati podršku pljevaljskoj vlasti.

Demokrate kažu da nisu konsultovani u vezi sa organizacijom svečanosti u Pljevljima, i ocjenjuju da Opština nema ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavlja dane drugih država.

Iz DPS-a u međuvremenu pozivaju Demokrae, PES i URU da potpišu inicijativu za smjenu Vraneša, inače će, kako najavljuju, djelovati vaninstitucionalno.

Pored pljevaljske lokalne vlasti, ministar Dukaj izjasnio se i oko situacije u Andrijevici. Kaže da je njegovo ministarstvo pokrenulo proceduru zbog nefunkcionisanja vlasti u toj opštini, na šta već neko vrijeme ukazuju iz lokalnog DPS-a, tvrdeći da su se stekli uslovi za smjenu prvog čovjeka Andrijevica Željka Ćulafića, zbog neusvajanja Strateškog plana razvoja Opštine.

“Tražili od predsjednika Opštine kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na njegov rad i veoma brzo napravićemo jedan nalaz i obavijestiti javnost”, rekao je Dukaj.

Ministar je novinarima u Danilovgradu rekao i da stoji na raspolaganju nadležnim organima u vezi sa slučajem turskog državljanina Binalija Čamgoza, kojeg je prijavio zbog prijetnji.

Bonus video: