BLOG Načisto: "Javnost ima pravo da zna s kim se druži ministar, posebno ako su to navodni kriminalci..."

Gosti emisije Načisto na TV Vijesti bili su Miodrag Laković - poslanik Pokreta Evropa sad (PES) i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Miloš Konatar - šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA i Nikola Zirojević - poslanik Socijaldemokrata (SD) i član Odbora za bezbjednost i odbranu

55885 pregleda 102 reakcija 76 komentar(a)
Detalj iz emisije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Detalj iz emisije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Ažurirano: 15.02.2024. 23:46h
Završeno
22:26h

Laković je rekao da svi moraju da porade na bezbjednosnoj kulturi, kad je u pitanju manipulisanje i korišćenje podataka koja zadiru u nečiju intimu i da oprezno koristimo podatke iz sektora bezbjednosti.

Konatar je rekao da je sve što se dešavalo vezano za ministra pravde Andreja Milovića ogledalo i odgovornost premijera Milojka Spajića, Vlade i parlamentarne većine.

"Meta svega ovoga što Milović radi je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i gospodin Novović, ne gospodin Šuković. Gospodin Šuković je samo stepenica i nadam se da ćemo kao društvo uraditi sve da se ta borba nastavi", rekao je Konatar.

Zirojević je kazao da smo u toku sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu vidjeli u kakvom nam je stanju bezbjednosni sektor, šta se sve dešava.

"Čini mi se iz nekih izjava nakon toga da smo vidjeli da Vladi ne treba opozicija, da su odnosi unutar Vlade oko ovih pitanja vrlo složeni. Mislim da moramo vrlo oprezno da se bavimo ovim stvarima i da vrlo pazimo šta govorimo, pogotovo mi koji imamo pristup određenim podacima koji nijesu za javnost", kazao je Zirojević.

Izmjena: 22:42h
22:03h

Zirojević je rekao da mu je problematično da se bilo koja informacija iz "gluve sobe" Skupštine nađe u bilo kojem mediju i da bi potpuno razumio da glavni specijalni tužilac sljedećeg puta kaže da neće da dođe.

On je rekao da ne prepoznaje interes javnosti da zna šta se govori u "gluvoj sobi".

On je to kazao povodom rasprave o tekstu "Vijesti" - Poslanici "pozelenjeli" zbog Milovićevih "susreta sa mafijašima": Šta se dešavalo na zatvorenom dijelu sjednice Odbora.

Glavni i odgovorni urednik Nezavisnog dnevnika Vijesti Mihailo Jovović je rekao da su informacije u tekstu tačne i da javnost ima pravo da zna s kim se druži ministar, a posebno ako su to navodni kriminalci, bezbjednosno interesantna lica, a sve to kaže policija.

Povodom toga što je Odbor za bezbjednost i odbranu podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo odavanje tajnih podataka sa zatvorenog dijela sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, u tzv. gluvoj sobi, a povodom ovog teksta, Jovović je u razgovoru emitovanom u emisiji, rekao da je time pokazano da su podaci tačni jer niko ne može odgovarati za odavanje lažnih podataka.

Laković je na dan objave teksta poručio da je "sve apsolutno netačno".

"Kao redovan konzument medijskog sadržaja ⁦Vijesti ⁩ žalim što dozvoljavate da vas neko zloupotrebljava i lažnim informacijama podstiče da objavljujete tekstove u ovako ‘informerski’ tabloidnom maniru", napisao je tada Laković na mreži X.

Jovović je u razgovoru emitovanom u emisiji kazao da je Laković rekao da se to odnosilo samo na naslovnu stranu i da misli da zelena boja na licima poslanika može biti razlog što su oni rekli da je to "informerski".

"Moj cilj je bio da pokažem u nadi da su oni stvarno pozelenjeli kad su čuli te podatke. Ako gospodin Laković nije pozelenio, to je meni razlog za dodatnu brigu", rekao je Jovović.

On je poručio da neće reći ni tužilaštvu ko su izvori i da nema obavezu da to kaže, niti je to bilo kome rekao, jer je on autor teksta.

Jovović je kazao da je Milović u odgovoru na pitanja "Vijesti" da navede da li su ga na sjednici optužili za susrete sa navodnim pripadnicima beranske, bjelopoljske i Šarićeve kriminalne grupe dao detalje koje "Vijesti" nijesu imale namjere da stave u tekst jer smo željeli samo da prenesemo šta se dešavalo u "gluvoj sobi".

Jovović je kazao da je moguće da svi manipulišu a da je zadatak tužilaštva da utvrdi šta je manipulacija, a šta istina, posebno optužbi iznijetih na javnoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Laković je u emisiji rekao da nije bilo razloga da bilo ko "pozeleni" i da je zato naslov tendenciozan.

Konatar je rekao da je saglasan sa Jovovićem da su informacije vezane za ministra pravde zaista frapantne.

"To što je rečeno govori u prilog da Milović nema kredibilitet da bude ministar pravde. Očekivao sam da to bude posljedica sjednice za Odbranu i bezbjednost, a ne je li data informacija, nije data informacija. Ako želimo da preko toga pređemo kao da se ništa nije desilo, da hvatamo onoga ko je ukazao na eventualne zloupotrebe, msilim da idemo pogrešnim putem", rekao je Konatar.

Izmjena: 22:47h
21:53h

Povodom toga što je Biro za operativnu koordinaciju (BOK) zaključio da ministri pravde i odbrane Andrej Milović i Dragan Krapović ne mogu ostvariti uvid u SOCTA-u niti dobiti taj dokument o procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala, Laković je rekao da je to logična odluka.

"SOCTA je dokument koji sadrži podatke o kriminalnim grupama koje djeluju na području Crne Gore i šire i taj podatak treba da bude vodilja za plan rada koji će služba da pravi u odnosu na tu problematiku", kazao je Laković.

On je rekao da bi Milović htio da zna bezbjednosno interesantna lica da bi napravio lični "filter".

Kazao je da nije potrebno da Milović i Krapović znaju organizovane kriminalne grupe jer onda bi trebalo da ih znaju 20-ak ministara i potpredsjednici Vlade, a možda i članovi Odbora za bezbjednost.

Izmjena: 23:44h
21:39h

Konatar je o slučaju turskog državljanina Binalija Camgoza kazao da je situacija kristalno jasna, da su četiri suda odlučila da ga treba izručiti i da ne treba da dobije azil u Crnoj Gori, dok je ministar pravde Andrej Milović jedini pojedinac koji je smatrao da ga ne treba izručiti.

Milović je ranije odbio da izruči Camgoza.

O slučaju kazahstanskog miliardera Telmana Ismailova čije izručenje traži Rusija, a koji je dobio azil u Crnoj Gori, Konatar je rekao da je potpis na dokument kojim Ismailov dobija azil, dao direktor Direktorata koji je danas funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) i u ovoj vladi obavlja odgovornu funkciju u sektoru bezbjednosti.

On je rekao da se radi o Miroslavu Zekoviću, sekretaru Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Konatar je kazao da ne misli da se tu radi o kršenju zakona.

Zirojević je o slučaju Camgoza rekao da se radi o problematičnoj odluci, da je trebalo iskomunicirati na Vladi i zauzeti zajednički stav.

Kazao je i da nije čuo stav Turske o tom slučaju.

21:37h

U emisiji je emitovan razgovor sa Momom Koprivicom, potpredsjednikom Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Koprivica je saopštio da šef specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković uživa njegovu podršku dok god uživa podršku glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimir Novovića.

Koprivica
Koprivicafoto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

On je kazao da smo bili svjedoci fabrikovanja afere "Do Kvon" u susret parlamentarnim izborima.

"To je bila montirana afera, neprimjereno vođena, sa jasnim ciljem da se jedna osoba diskvalifikuje u moralnom i svakom drugom smislu", rekao je Koprivica (Demokratska Crna Gora).

On je poručio da ako neko prihvati javnu funkciju, automatski se odriče građanskih privilegija široke autonomije privatnog života.

"Ne smijemo da znamo ni za brata, sestru, kuma, bilo koga, nego da radimo ni po babu ni po stričevima. I da nam nijedan potez ne bude obilježen kontaktom ili relacijom, jer bi onda vršili privatnu, a ne javnu misiju", kazao je Koprivica.

On je rekao da smatra da je Binalija Camgoza trebalo isporučiti Turskoj.

Izmjena: 23:46h
21:18h

Laković je rekao od bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića nikad nije dobio nikakav kredit i da se nikad nijesu vidjeli van zvaničnih sastanaka u Upravi policije, da se nikad nijesu čuli telefonom i da nijesu razmijenili nijednu poruku.

21:09h

Konatar je rekao da je dobro pitanje u naslovu emisije "Ko je glavna meta u otvorenom ratu ministra pravde i šefa SPO-a?".

On je rekao da misli da je meta glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović.

"Mislim da je meta borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Konatar.

21:02h

Laković je rekao da je šef Specijalkog policijskog odjelejnja (SPO) Predrag Šuković na otvorenom djelu sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da se u kasnim večernjim satima našao sa tadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem da razmatraju kadrovsku politiku u Upravi policije (UP).

"Kadrovska politika se ne razmatra uveče u kafićima, ne razmatra se od strane premijera jer on nema ništa sa kadrovskom politikom u Upravi policije, ne razmatra se od strane policije koja je postavljena za koordinatora jer ta funkcija u Uprav policije ne postoji. Vrlo problematičan kontakt", kazao je Laković.

21:00h

Laković je rekao da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nema mogućnost da se kreće unaprijed gdje se kreće bilo koji ministar.

On je rekao da ne zna da li ANB ide za kriminalcima pa tamo pronađe ministra.

20:58h

U emisiji je emitovana izjava Milovića iz ovog priloga:

20:48h

Zirojević je rekao da se težina javne riječi u Crnoj Gori izgubila dovođenjem Dritana Abazovića na vlast.

On je kazao da nema kriminalca sa kojim Abazović nema sliku u posljednje tri i po godine.

Konatar je kazao da je to što Zirojević kaže neozbiljno.

20:42h

Konatar je rekao da u Vladi imamo ministra pravde koji je u emotivnoj ili bliskoj vezi sa osobom koja se može povezati sa vrhom jednog od dva najveća i najopasnija narko kartela u Crnoj Gori.

On je pojasnio da je ona u bliskoj vezi sa bivšim vođama, koji sada nisu živi, narko kartela u Crnoj Gori.

On je kazao da je onda problematično što ministar pravde van svoje nadležnosti traži smjenu direktora Agenncije za nacionalnu bezbjednost (ANB), direktora policije i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Konatar je kazao da se ne može preći preko tih stvari.

20:30h

Konatar je rekao da je premijer Milojko Spajić pokazao da ne zna podjelu vlasti i da on ima obavezu da gleda sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu jer je tema njegov ministar.

"Ovo je poniženje Skupštine Crne Gore što radi Spajić u kontinuitetu. Pokazao je nepoštovanje što je prekršio Ustav jer nije pročitao ekspoze u danu kad je biran za premijera. Na stotine jada smo ga natjerali da dođena Premijerski sat u Skupštinu jer je i to njemu gubljenje vremena. Sve što ima veze za parlamentom, njemu je gubljenje vremena", kazao je Konatar.

Zirojević je rekao da se premijer Milojko Spajić ponaša prilično nezrelo i da moraju da ga interesuju teme koje se tiču bezbjednosnog sektora, te da je sve tačno što je Konatar rekao.

Laković je kazao da je Spajić govorio o raspravi na Odboru, operativnim podacima i zloupotrebi podataka policije i tužilaštva i stavljanja tih podataka u politički kontekst.

20:28h

U emisiji je prikazan prilog u kome je premijer Milojko Spajić rekao da nije gledao sjednicu Odbora za bezbjednost  i odbranu.

20:14h

Zirojević je kazao da je jedini rezultat sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu koja je održana 9. februara prilično uznemirena i zapanjena šira javnost.

Konatar je rekao da je poslije te sjednice jasno da Andrej Milović više nema kredibilitet da obavlja funkciju ministra pravde i da je samo pitanje ko će od poslanika parlamentarne većine i članica Vlade stati u njegovu odbranu.

Laković je rekao da se nijesu čuli dokazi iz istrage "Do Kvon" jer je predmet zatvoren.

On je rekao da se mogao dobiti presjek kako funkcionišu službe bezbjednosti, kako se koriste informacije i lični podaci, krivičnu prijavu podnešenu u odnosu na šefa SPO Predraga Šukovića, elaboraciju za turskog državljanina, političke stavove.

"Javnost je generalni nezadovoljna eskskluzivom koja se čula, ali se mogu izvući pouke i zaključci o službama bezbjednosti", rekao je Laković.

Izmjena: 20:25h
20:08h

Voditelj i urednik emisije Petar Komnenić je rekao da je bio najavljen razgovor sa ministrom pravde Andrejem Milovićem, te da je Miloviću inicijalno bilo ponuđeno da dođe u studio "jedan na jedan" i da je imao opravdan razlog da se ne pojavi budući da je na službenom putu u Hagu.

"Čvrst je bio dogovor tokom vikenda da tokom ove sedmice snimimo jedan mini intervju koji bi bio emitovan u okviru debate ali sam naknadno obaviješten da gospodin Milović, radi kako mi je objašnjeno promjene u rasporedu nije u mogućnosti da nam izađe u susret", rekao je Komnenić.

Izmjena: 23:20h
20:06h

U emisiji su prikazani detalji sa sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu od 9. februara na kome su međusobne optužbe iznijeli ministar pravde Andrej Milović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković.

20:05h

Načisto: Ko je glavna meta u otvorenom ratu ministra pravde i šefa SPO-a?

  • Kakva je bezbjednosna kultura državnih i policijskih funkcionera koji se međusobno optužuju za veze sa bezbjednosno interesantnim licima?
  • Da li je problem u curenju podataka ili u onome što smo čuli?
  • Šta je pozadina brutalnog sukoba ministra Milovića i policajca Šukovića?
  • Da li je u toku rat za kontrolu nad bezbjednosnim sektorom?
  • Ima li premijer Spajić luksuz da bude nezainteresovan za previranje u sistemu bezbjednosti?
  • Kada će tužilaštvo staviti tačku na aferu Do Kvon i druge slučajeve koji služe za estradizaciju javne scene?

U okviru emisije pogledajte razgovor sa Andrejem Milovićem, ministrom pravde i poslušajte stav Moma Koprivice, potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Gosti: Miodrag Laković - poslanik PES-a i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Miloš Konatar - šef poslaničkog kluba URA i Nikola Zirojević – poslanik SD-a i član Odbora za bezbjednost i odbranu.

Bonus video: