Mještani Bioča tvrde da peletara zagađuje vazduh, tokom naredne nedelje izvršiće toksikološko mjerenje

Po prijavi građana, ekološka inspekcija je utvrdila da je Elaborat procjene uticaja rada peletare na životnu sredinu prestao da važi jer preduzeće nije pribavilo građevinsku dozvolu niti prijavu početka grdnje objekta ili saglasnost na izvođenje projekta za preradu i proizvodnju peleta

7162 pregleda 35 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Mještani Bioča smatraju da peletara ,,Bekom Co" zagađuje vazduh. Oni tvrde i da je objekat izgrađen nelegalno na poljoprivrednom zemljištu te da mu nije mjesto u blizini njihovih imanja.

Mještanin Bioča Radenko Vuksanović kaže da su zabrinuti za svoje i za zdravlje djece.

Dim iz peletare razlog je za brigu, tvrde mještani Bioča.

"U startu, kad je fabrika počela da se radi, nas su faktički ubjeđivali da je to i zdravo, da je para zdrava, faktički što nas nisu ubijedili da dođemo ovdje da se inhaliramo", kaže Vuksanović.

Mještanina Gorana Banjevića zanima ko im garantuje da proizvod koji posade nije zatrovan

Miris drveta, buka, sumnja u ispravnost vode za piće natjerali su mještane da preispitaju zakonitost rada kompanije "Bekom Co" koja se bavi preradom drveta i peleta od 2002. godine.

Fabrika se od 2016. nalazi pored OŠ "18. oktobar" što oni dodatno problematizuju. Kažu još da je objekat nelegalno sagrađen.

Mještanka Milica Stanković navodi da posjedovni listovi govore da nemaju dozvolu za gradnju.

"Dobili su privremenu saglasnost za uticaj na životnu sredinu 2018. godine, 2020. je prestala da važi jer oni nisu ispunili uslove".

Predsjednik NVO "Udruženje za razvoj Pipera i odbornik Glavnog grada Dragutin Vučinić.

"Sjetio se neko pametan da kupi ovdje zemlju jeftino i da traži da ona postane industrijska zona, to bi svi radili. Grad i država imaju planove, i određuju industrijske zone, zna se gdje im je mjesto, ovakvom objektu prerade drveta je mjesto daleko od naselja", rekao je Vučinić.

Po prijavi građana, ekološka inspekcija je utvrdila da je Elaborat procjene uticaja rada peletare na životnu sredinu prestao da važi jer preduzeće nije pribavilo građevinsku dozvolu niti prijavu početka grdnje objekta ili saglasnost na izvođenje projekta za preradu i proizvodnju peleta.

"Ekološka inspekcija je podnijela dva Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje. Jedan zahtjev zbog toga što subjekat nadzora nije izvršio mjerenje kvaliteta vazduha - otpadnom gasu iz postrojenja u propisanom roku, a drugim Zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka je između ostalog, predloženo Sudu za prekršaje da se pravnom licu "Bekom CO" shodno članu 35 stav 5 uticaja na životnu sredinu izrekne zaštitna mjera zabrane vršenja djelatnosti primarne prerade drveta i proizvodnja peleta do pribavljanja nove saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Eventualnu zabranu rada može izreći samo Sud dok će CETI, prema informacijama TV Vijesti, tokom naredne nedelje izvršiti toksikološko mjerenje u otpadnom gasu iz pomenutih postorjenja.

Dok čekaju analize mjerenja, iz ,,Bekom Co" kažu da do njih nije stiglo nikakvo rješenja i uvjeravaju mještane ovog djela Pipera da gas nije štetan te da kompanija zapopšljava oko 100 ljudi, pojedine i sa Bioča.

"Vodena para koja izlazi iz dimnjaka nije dim kako se to laički misli, već para koja se oslobađa prilikom procesa proizvodnje i kada se temperatura pare izjednači sa temperaturom vazduha, ona nije ni vidljiva. CETI vrši kontinuirana ispitivanja uticaja na životnu sredinu i uvijek su referentne vrijednosti bile takve da ne ugrožavaju zdravlje stanovništva", tvrde iz peletare.

Bonus video: