Romi žive u improvizovanim barakama: Nadležni ne čine dovoljno da se makar izbjegnu žrtve

Možda tragični događaj u Baru bude alarm za nadležne da konačno malo više obrate pažnju na ljude na margini

9297 pregleda 12 komentar(a)
Detalj iz jednog romsokg naselja, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz jednog romsokg naselja, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Jučerašnja tragedija u romskom naselju pod Volujicom u Baru, u kojoj su poginule četiri osobe, samo je jedna u nizu u Crnoj Gori proteklih godina.

Romi u našoj zemlji i dalje većinom žive u improvizovanim barakama i često se griju na drva ili pomoću grijalica, pa je opasnost od požara ogromna.

Za sve to vrijeme, nadležni ne čine dovoljno da se makar izbjegnu žrtve, ako se već ne može svima obezbijediti pristojan krov nad glavom.

U romskom naselju "Budo Tomović" u Nikšiću, u aprilu prošle godine, u požaru su stradala braća Keljemendi, Medija i Besart i njegova nevjenčana supruga Iljirijana Avduljaj.

Njihovoj majci je nakon toga obećana pomoć iz opštine, ali ništa nije bilo od toga. I dalje se grije na drva i strahuje od novih požara.

Loši uslovi su i u nikšićkom naselju Brlja, gdje lokalni Romi žive decenijama.

U Bijelom Polju najteže je stanje u romskom naselju u Nedakusima gdje je takođe prije mjesec dana bio požar, u kojem je štetu pretrpio Nenad Selimović.

S druge strane, u romskom naselju Strojtanici samo je jedna baraka, a ostalo su kuće, pa je i opasnost od tragičnih događaja manja.

I u drugim crnogorskim gradovima neki Romi žive u sličnim uslovima pa možda jučerašnji tragični događaj u Baru bude alarm za nadležne da konačno malo više obrate pažnju na ljude na margini.

Bonus video: