Đeljošaj: Odluka o uvođenju neradne nedjelje u trgovinama bila više populistička priča nego realnost

"Zabrana rada onima koji žele da rade nije dobra poruka", kazao je ministar

45282 pregleda 265 reakcija 104 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: TV Vijesti
Đeljošaj, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 21.02.2024. 09:24h

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je ocijenio da odluka o uvođenju neradne nedjelje u trgovinama nije bila dobro promišljena, da je bila "više populistička priča nego realnost" i da "zabrana rada onima koji žele da rade nije dobra poruka".

"Mislim da je to trebalo uraditi na ovaj način kako je predložio Socijalni savjet, kako su i prihvatili sindikati, da se zaštite prava radnika, ali i da znamo da je naša država turistička destinacija, da postoje potrebe i građana i turista", rekao je Đeljošaj u Bojama jutra na TV Vijesti.

Pripremljenim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini predviđeno je da se trgovina na veliko i na malo može obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara. Trgovci koji obavljaju trgovinu na veliko i/ili na malo, kako je definisano, mogu da nedjeljom otvore samo jedan prodajni objekat na teritoriji jedne opštine.

Ocijenio je i da status i prava radnika time nisu ugroženi. "Radnici neće izgubiti taj dan, ko bude radio u nedjelju, osim što će imati i uvećanu dnevnicu od 80 odsto, naredna subota mora da mu bude slobodna", istakao je.

Kazao je i kako vjeruje da se poslodavci odgovorno odnose prema svojim radnicima.

Ima dovoljno prostora da trgovine pozitivno posluju

"Vijesti" su jutros objavile da će trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji biti ograničene na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za održavanje higijene, odnosno da je to predviđeno izmjenama odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda.

Đeljošaj je, na pitanje kada će se sa tim krenuti, rekao da će se pratiti cijene, da su sa odlukom upoznali predstavnike trgovina, ali da još nisu objavljeni podaci Monstata za januar, kada su u pitanju cijene namirnica, rekavši da odluke moraju donositi na osnovu zvaničnih podataka državnih organa.

"Na osnovu podataka koje budemo dobili ćemo procijeniti da li se taj sistem ponaša odgovorno ili želi neko da koristi situaciju", kazao je ministar, govoreći o tome da je 74.000 penzionera dobilo uvećanu minimalnu penziju za januar od 450 eura. "To je dosta više nvoca u opticaiju kod potrošača", dodao je.

Smatra da preventivno praćenje rada trgovina može dati veći efekat u smanjenju inflacije nego što je dala akcija "Stop inflaciji".

Upitan kakvu reakciju poslodavaca očekuje, kazao je kako se može desiti i da ne budu zadovoljni, ali vjeruje da mogu "naći sredinu i mjeru gdje će svi biti zadovoljni".

Đeljošaj je, na pitanje kolike su sada trgovačke marže, kazao je da "sve zavisi od trgovine do trgovine", ali da misli kako su "puno veće od onoga što smo predvidjeli".

"Ima dovoljno prostora da te trgovine mogu pozitivno da posluju", rekao je Đeljošaj, kazavši kako vjeruje da će se ograničavanjem marži smanjiti cijene.

"Možda će trgovci sami da reaguju, snižavaju cijene, da dođemo do rješenja da ne moramo preduzeti krajnju mjeru", zaključio je ministar.

U Prištini predstavljao Crnu Goru

Đeljošaj je prethodne sedmice boravio u Prištini, na svečanosti povodom Dana nezavisnosti Kosova.

Pojasnio je da je na tom događaju kao ministar i potpredsjednik Vlade predstavljao Crnu Goru, na osnovu platforme koju je Vlada usvojila na sjednici.

Bonus video: