Kakva je sudbina Instituta u Igalu: Kovačević umjereni optimista nakon prvog sastanka Operativnog tima

Direktor Zoran Kovačević je Televiziji Vijesti rekao i da pregovaraju sa nekim državama kako bi nadomjestili to što norveški pacijenti, njihovi glavni strani gosti, ove godine neće doći

5864 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kovačević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Direktor Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu Zoran Kovačević, umjereni je optimista nakon prvog sastanka Operativnog tima Vladine komisije koja se bavi sudbinom Instituta, kojem prijeti stečaj zbog dugova od preko 20 miliona eura.

U Institutu ponovo kasne dvije plate a državne institucije pokušaće da nađu način da ih zaposleni prime što prije.

Kovačević je Televiziji Vijesti rekao i da pregovaraju sa nekim državama kako bi nadomjestili to što norveški pacijenti, njihovi glavni strani gosti, ove godine neće doći.

Prvi sastanak Operativnog tima komisije koju je formirala Vlada donio je i prva zaduženja institucijama u traženju rješenja za Institut u Igalu, kome zbog preko 20 miliona eura duga bivšoj Jugobanci prijeti stečaj.

''Što se tiče Agencije za zaštitu konkurencije, prioritet je stavljen na to kako da se prevaziđu problemi vezano za potraživanja po osnovu duga Jugobanke, a u smislu Ministarstva finansija i Fonda zdravstva, da se obezbijedi izmirenje zarada zaposlenih", rekao je Kovačević.

A upravo od prebacivanja novca zavisi kada će zaposleni primiti dvije zaostale plate, za decembar i januar.

''To bi moglo da se desi u najskorijem roku, ako se pronađe formalno pravno rješenje da se to i realizuje", kazao je Kovačević.

Kovačević je u međuvremenu uradio analizu održivosti Instituta koja podrazumijeva iskorišćavanje vrijedne imovine – oko 230 hiljada kvadrata zemljišta uz more i preko 80 hiljada kvadrata u objektima, koji trenutno nijesu funkcionalni.

''Ako bi se valorizovali na pravi način ti kapaciteti, odnosno obezbijedila redistribucija kapaciteta, moglo bi se usmjeriti ka povećanju kvaliteta smještajnih kapaciteta i tako bi mogli da obezbijedimo popunjenost do cjelogodišnje i obezbijedimo sredstva da budemo održivi, nego da i svim vlasnicima vraćamo prihode", poručio je Kovačević.

Prihoda ove godine neće biti od Norvežana, koji su najčešći strani gosti Instituta. Kovačević ipak vjeruje da ako se stabilizuje situacija, mogu nadomjestiti finansijski gubitak.

''Ali svakako je cilj da povratimo taj program. Ko bi mogao da nadomjesti njihov nedolazak? U ovom trenutku smo u razgovorima i pregovorima sa dva isto jaka državna programa ne bih navodio koje su to tačno države'', kazao je Kovačević.

I zbog ekonomskih razloga i zbog empatije, ističe Kovačević, važno je sačuvati ovu ustanovu.

Umjereni je optimista da će Komisija, čiji će se Operativni tim sastajati jednom sedmično, naći rješenje kako bi Institut stao na "zelenu granu".

Na nju se oslanja i do pet hiljada crnogorskih osiguranika koje godišnje rehabilituju.

''Ako se ne nađe promptno rješenje, posljedice mogu da budu mnogo veće od onih koje imamo trenutno", poručio je Kovačević.

Bonus video: