Radić: Na Adi Bojani nelegalno oko stotinu kućica, ograničiti cijenu ležaljki na primorju

"Problem Ade Bojane je specifičnost tipa objekta, koji može za jedno popodne da se montira", rekao je načelnik službe za kontrolu Morskog dobra

5689 pregleda 14 komentar(a)
Radić, Foto: TV Vijesti
Radić, Foto: TV Vijesti

Srđan Radić, načelnik službe za kontrolu Morskog dobra, kazao je da su juče srušene tri nelegalne kućice na Adi Bojani u Ulcinju.

"Bilo je problema, s obzirom da se radi o rušenju objekata koje je trebalo da bude i prije ovog datuma. Jedan od nelegalnih korisnika nije htio da napusti objekat koji je trebalo da bude srušen. U drugoj situaciji, jednu od te tri kućice nelegalni korisnik je sam uklonio, jer mu je to bilo ostavljeno kao mogućnost prije naše intervencije", rekao je Radić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Istakao je i da su u prethodnom periodu imali slične akcije, ali da su se usresredili na početak gradnje objekta.

"Mnogo takvih je zaustavljeno... Problem Ade Bojane je specifičnost tipa objekta, koji može za jedno popodne da se montira. I kad zaustavimo, desilo se da nakon toga vidimo, ne da je kućica dovršena, nego napravljena na sprat", dodao je Radić.

Naveo je da je trenutno oko 650 kućica na Adi Bojani, od čega je oko 100 nelegalnih.

"Nažalost, iz dana u dan smo svjedoci da 'niču' kućice. Svakog dana imamo sigurno deset do 15 prijava iz Ulcinja. Sve to procesuiramo, pišemo urgencije i nadamo se da ćemo u što jačoj koordinaciji sa Komunalnom policijom i službom ovog preduzeća, koje se bavi zaštitom prostora Crne Gore, uspjeti da uvedemo red na terenu", dodao je Radić.

Kazao je da će se kroz novi Program privremenih objekata vidjeti koje će kućice "biti prepoznate i ucrtane, koje ispunjavaju zakonske uslove", te da će tad imati tačnu informaciju koliko je legalnih, a koliko nelegalnih objekata na Adi Bojani.

Navao je da je prihod države od kućica na toj lokaciji 1,1 miliona eura.

Radić je kazao i da veoma mali broj od 650 kućica ima septičku jamu.

O zakupu plaža

Radić je poručio da treba izmijeniti zakon i ograničiti cijenu ležaljki na primorju i da se o tome ozbilno razmišlja.

"Učinićemo sve da iniciramo sastanke na najvišim nivoima, kako bismo izbjegli ovakav problem u budućnosti", rekao je.

Govoreći o zakupcima plaža, kazao je da "treba pohvaliti ispravne korisnike", ali da "nažalost, takvih nije veliki broj".

Oni koji su dosad bili zakupci treba na tenderu da imaju prednost, "ali ne u onom kapacitetu kao u prethodnom periodu, u prethodnih 30 godina", rekao je Radić.

Bonus video: