Voda poskupila u brojnim opštinama, naredne godine bi cijene ponovo mogle porasti

Vodovodna preduzeća, da bi bila održiva, moraju da definišu cijenu vode koja pokriva sve troškove njihovog funkcionisanja, kao što su troškovi radne snage, opreme, održavanja itd

13683 pregleda 35 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

Mnogi Cetinjani bili su šokirani kada su dobili januarske račune za vodu. Jedna porodica je u decembru platila račun za vodu 12 i po eura, da bi im za januar stiglo za naplatu nevjerovatnih 27 i po eura, dakle skoro dva i po puta više.

Za poskupljenje vode u lokalnom parlamentu glasao je i odbornik GP URA Slavko Janković koji kaže da je svaka odluka koja udara na budžet građana nepopularna, ali tvrdi da je to bio jedini način da spasu Vodovod kao preduzeće...

"Imali smo u vidu sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu, a to je bila neka kupovina socijalnog mira kod građanstva, gdje je bivša lokalna vlast na zahtjeve i odluke Regulatorne agencije nije ni jedne godine reagovala na način kako je trebalo, gdje se ne bi osjetilo uopšte ovo poskupljenje na način kako se nažalost sada osjetilo, kada je cijena skočila skoro 250 odsto”, kazao je Janković.

Vodovodna preduzeća, da bi bila održiva, moraju da definišu cijenu vode koja pokriva sve troškove njihovog funkcionisanja, kao što su troškovi radne snage, opreme, održavanja itd.

Gledaoci iz Šavnika ukazuju da su od 2021. godine komunalne usluge povećane za 220 odsto, a sada im je stiglo novo povećanje od čak 300 odsto.

"Zakon o komunalnim djelatnostima je neumoljiv u pogledu obaveze da se izjednače cijene za fizička lica i privredna društva. Ova metodologija regulatorne agencije ne poznaje nijedan socijalni parametar, isključivo su ekonomski parametri, tu je matematika jasna”, istakla je Sanja Živković iz Zajednica Opština Crne Gore.

Ovo pokupljenje vode kao na Cetinju, nije jedini udar koji se očekuje jer je krajem oktobra prošle godine, bivša Vlada, bez konsultacija sa Opštinama, zaključila Granski kolektivni ugovor za stambeno komunalnu-djelatnost, kojim su predviđena povećanja plata u lokalnim vodovodima.

Tako bi, u zavisnosti od veličine vodovodnog sistema i broja potrošača, cijene vode mogle naredne godine ponovo porasti, od 30 odsto u većim opštinama, do nekoliko puta u manjim.

"Značajan udar, ako se ništa ne preduzme na vrijeme. To je posljednja godina izjednačavanja cijena između građana i privrede, pa po onome pravilu da uvijek posljednja godina bude najteža, očekuju se dvije vrste udara, nadamo se i ovom prilikom apelujemo na centralni nivo vlasti da zajedno nađemo neko rješenje", poručuje Živković.

Nijedno rješenje nije bezbolno a moguća su:otpuštanje viška zaposlenih u vodovoima kao i da im opštine finansijski pomognu.

"Dugoročno rješenje jeste racionalizacija poslovanja, ali to mora da ide dugoročno i postepeno", zaključila je Živković.

A to od partija koje vode opštine nije realno očekivati, jer žive od partijskog zapošljavanja...

Za utjehu je da se cijena vode tokom ove godine na Cetinju neće povećavati, a Vodovod je ponudio potrošačima koji izmire dugovanja, 40 odsto manje račune...

Bonus video: