Završen disciplinski postupak protiv Mugoše, odluka 11. marta

Mugoša se brani da je optuženi u slučaju "državni udar", lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević, godinama napadaju zbog prvostepene presude kojom ih je osudila na po pet godina zatvora

11227 pregleda 14 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Saslušanje sudije Suzane Mugoše završeno je pred Disciplinskim vijećem Sudskog savjeta, a odluka se očekuje 11. marta.

U optužnom predlogu, disciplinska tužiteljka Dijana Radulović tereti Mugošu za dva teža prekršaja jer je u novembru prošle godine novinarima izjavila da vjeruje da je presuda Apelacionog suda u predmetu "državni udar", kojom je ukinuta njena osuđujuća presuda - kupljena.

"Smatram da iz sprovedenih dokaza proizilazi zaključak o odgovornosti sudije za disciplinske prekršaje, koji su joj stavljeni na teret. Odbranu sudije cijenim neosnovanom. Predlažem disciplinskom vijeću da usvoji predlog i izrekne disciplinsku sankciju koja je predložena u optužnom predlogu", navela je Radulović.

Mugoša se brani da je optuženi u slučaju "državni udar", lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević, godinama napadaju zbog prvostepene presude kojom ih je osudila na po pet godina zatvora.

"Neophodno je prilikom odlučivanja imati kontekst predmetne izjave odnosno činjenicu da je ona data nakon izjave optuženih političara, a koji me svih ovih godina neosnovano optužuju i u spornoj izjavi sam iznijela uvjerenje koje je zasnovano na ocjeni drugostepene odluke, na nespornim razlikama", kazala je Mugoša.

Mugoša je danas tražila da se izvrši uvid u presude Višeg i Apelacionog suda u predmetu "državni udar" ali je disciplinsko vijeće to odbilo. U završnim riječima Mugoša je, između ostalog, navela i da ona nije dužna da dokazuje je li sporna presuda kupljena.

"U odnosu na navode da nisam argumentovala i pružila dokaze da je presuda falsifikat, ukazujem da se ne vodi postupak za utvrđivanje postojanja falsifikovanje isprave nego da li moja izjava predstavlja dva disciplinska prekršaja", rekla je Mugoša.

A da li je Mugoša počinila dva teža prekršaja znaće se 11. marta, nakon tajnog glasanja disciplinskog vijeća.

Bonus video: