Od osmjeha i entuzijazma do raskida

O sukobima u vrhu PES-a u javnosti se pričalo već nakon predsjedničkih izbora, ali dvojica čelnika tvrdila su drugačije

23883 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Osmjesi i entuzijazam prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad 27. juna 2022. godine.

Zajedničko radovanje nakon pobjede na lokalnim izborima u Podgorici iste godine, kada je listu PES-a predvodio zamjenik predsjednika partije Jakov Milatović, ali i nakon predsjedničke trke u koju je upao umjesto lidera Milojka Spajića.

A, nakon preuzimanja predsjedničke funkcije i pripreme za parlamentarne izbore u junu prošle, trzavice i nesuglasje dvojice lidera PES-a po mnogim pitanjima, koje su se, uprkos njihovim izjavama da je sve u redu, nastavile i danas kulminirale ostavkom Milatovića na sve funkcije u partiji.

O sukobima u vrhu PES-a u javnosti se pričalo već nakon predsjedničkih izbora, ali dvojica čelnika tvrdila su drugačije.

Milatović i Spajić iznijeli su različita viđenja na mnoga pitanja. Iako je Milatović kao predsjednik dao mandat Spajiću za formiranje 44. Vlade, on je od početka tvrdio da DF treba da bude dio Vlade, a Spajić to nije htio.

Posljednja mimoilaženja su i imenovanja ambasadora, a Milatović i Spajić su se tim povodom sreli prošlog četvrtka kada su najavili da će zajednički raditi na imenovanju diplomatske mreže.

Očigledno da su konačan udarac za ostavku Milatovića zadala jučerašnja dešavanja oko izbora člana borda direktora EPCG iz PES-a, koji je nakon više izmjena jedva našao kompromisno rješenje – Sima Jokića, elektroinženjera iz Nikšića.

Bonus video: