Koprivica o igrama na sreću: Novi sistem nadzora će biti moćan alat u borbi protiv zloupotreba

Potpredsjednik Vlade rekao da je goruće pitanje i "udaljenost kockarskih objekata od škola". "Treba izvršiti reviziju svakog slučaja, a u konkretnim okolnostima se kreće raspon mogućih mjera od oduzimanja koncesije do krivične odgovornosti", poručio je Koprivica

19521 pregleda 36 reakcija 34 komentar(a)
Koprivica, Foto: TV Vijesti
Koprivica, Foto: TV Vijesti

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, koji je na čelu novoformiranog Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kazao je da je potreban sveobuhvatan pristup tom pitanju.

"Javni interes je da djeca idu u škole, folklor, na treninge, u pozorište, a ne u kockarnice. Cilj je eliminisati da novac ide u džepove privilegovanih pojedinaca, a ne u državni budžet", kazao je Koprivica u Bojama jutra na TV Vijesti, rekavši da je država godišnje tako gubila desetine miliona eura.

Kazao je i da je goruće pitanje "udaljenost kockarskih objekata od škola".

"Brojni su primjeri toga da se to ne poštuje. To je jedno od pitanja, a drugo su zaostali terminali za klađenje po kafanama", dodao je, podsjetivši da je to zakonom zabranjeno.

Kazao je da su brojni primjeri da je priređivanje igara na sreću bilo lišeno plaćanja naknade prema državi.

Koprivica je ocijenio i da su "frapantni" podaci o broju maloljetnika koji se klade.

Kada je u pitanju klađenje putem interneta, ističe da je ključna identifikacija uplatioca, kako bi se izbjegle zloupotrebe, ukazujući na rizik od pranja novca.

Koprivica je kazao da sistem onlajn nadzora ove godine treba da bude zamijenjen efikasnijim, koji će, kako je kazao, biti moćan alat u borbi protiv zloupotreba. Smatra da je postojeći sistem "katastrofalan".

Navodi da je završen tender za nabavku novog onlajn sistema nadzora, koji bi, kako je pojasnio, bio zasnovan na fiskalizaciji uplata, "nešto slično kao PDV".

"Evidentirao bi internet transakcije u realnom vremenu i omogućavao svakom igraču da u svakom trenutku provjeri zakonitost i da li je evidentirana njegova uplata kod nadležnog organa... Imao bi mehanizam da detektuje sporne transakcije i omogući kontrolu i obračun naknada koje se uplaćuju", rekao je Koprivica.

Kazao je da se taj sistem finansira iz donacije Slovačke. "Slovačka je donirala milion eura i taj novac je godinama stajao, 'jela' ga je inflacija, a nije upotrijebljen za ove svhe. Vjerovatno je nekome odgovaralo da ne postoji ovakav nadzor", smatra potpredsjednik Vlade.

Koprivica je rekao da bi taj sistem mogao da zaživi početkom druge polovine godine.

Kazao je, govoreći o objektima za klađenje koji su u blizini škola, da će se ispitati kako je neko mogao rješenje geodetske kuće "da mu je kockarski objekat udaljen više od 250 metara". "Treba izvršiti reviziju svakog slučaja, a u konkretnim okolnostima se kreće raspon mogućih mjera od oduzimanja koncesije do krivične odgovornosti", poručio je Koprivica.

Priređivači igara na sreću spore član Zakona o igrama na sreću koji propisuje da se uplate na nalozima za klađenje putem interneta vrše platnim karticama ili direktno u kladionicama.

Koprivica poručuje da je taj član zaštitni mehanizam od brojnih zloupotreba, rekavši da ne očekuje da bude ukinut.

Smatra da igre na sreću treba priređivati u objektima naminjenim za to. Takođe, ističe da radnici na trafikama nisu zaposleni kod koncesionara i "nemaju obavezu da identifikuju putem ličnih isprava one koji donose naloge na to uplatno mjesto".

"Za razliku od kladionica i drugih objekata za klađenje koji su pod video nadzorom, trafike nisu. Može najobičniji kriminalac da dođe i uplati na nečiji račun i nema traga o tome", dodaje Koprivica.

Lider Albanskog foruma i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj je tokom predizborne kampanje proše godine govorio da će insistirati na zatvaranju kladionica i kazina.

Koprivica je rekao da su sve opcije "legitimne i regularne", ali da je na prvom mjestu što bolje urediti oblast priređivanja igara na sreću.

U sistemu postoji značajan broj zaposlenih koji pošteno rade svoj posao, nije lako ostaviti ih bez kore hljeba. To nije cilj, već na prvom mjestu da tu oblast što bolje uredimo, ograničimo devijantne oblike, zaštitimo djecu i stavimo sistem pod državnu kontrolu", poručio je potpredsjednik Vlade.

Bonus video: