Dodik bio tema Odbora za evropske integracije, DPS pitao Zenovića da li susret sa Mandićem ruši međunarodni ugled države

Iz Mandićeve partije, nasuprot opoziciji, smatraju da je instrukcija Evrope upravo dobra regionalna saradnja u svim segmentima, a podsjećaju da su Dodika dočekivale i prethodne vlasti

6696 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Sa sjednice Odbora, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Da put Crne Gore ka Evropskoj Uniji (EU) nije posut ružama, osim ispred Parlamenta, bilo je jasno i na spratu iznad gdje je posjeta predsjednika Republike Srpske bila tema Odbora za evropske integracije i prije nego je Dodik kročio u zgradu Skupštine.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) su pitali Glavnog pregovarača Predraga Zenovića da li šef Parlamenta susretom sa Dodikom koji je na crnoj listi SAD-a ruši međunarodni ugled Crne Gore. Sa diplomatske adrese, adekvatan odgovor.

''U onom trenutku kada bi se ono na bilo koji način kosilo sa onim što je evropski put Crne Gore ili evropska agenda ili na bilo koji način ugrozilo harmonizaciju pravne tekovine Crne Gore na tom polju, u tom trenutku mislim da bi bilo primjereno da dam mišljenje na tu temu'', kazao je Zenović.

Iz Mandićeve partije, nasuprot opoziciji, smatraju da je instrukcija Evrope upravo dobra regionalna saradnja u svim segmentima, a podsjećaju da su Dodika dočekivale i prethodne vlasti.

Nakon što su preskočili Dodika, na Odboru se kao sljedeći kamen spoticanja na putu Crne Gore ka EU otvorilo pitanje moguće smjene Ministra pravde Andreja Milovića, u kontekstu zatvaranja poglavlja koja se tiču vladavine prava.

Na Odboru se govorilo i o neizručenju Binalija Čamgoza Turskoj, ali i povratku Zorana Brđanina na čelo Uprave policije. Ako se ostave po strani dnevno politički problemi, evropski put nije lak, ali ni nedostižan. Konkretno, od 83 privremena mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava Crna Gora djelimično ili potpuno nije ispunila 31-o.

Dvanaest godina nakon što smo počeli pregovore o punopravnom članstvu u EU – karte su kupljene, a ako nas domaći problemi ne skrenu s puta, imamo tačno dva mjeseca da dokažemo da su za Evropu.

Bonus video: