Određena lokacija, pripremljena logistika: Nikšić 2025. godine dobija Centar za autizam?

Da je Centar za autizam potreba Nikšića, najbolje znaju u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju kada vrše prijem novih korisnika. Kažu da je broj djece sa problemima iz spektra autizma u porastu

16082 pregleda 2 komentar(a)
Lokacija u Ozrinićima na kome bi trebalo da bude izgrađen Centar za autizam, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Lokacija u Ozrinićima na kome bi trebalo da bude izgrađen Centar za autizam, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ako sve bude po planu, Nikšić bi u narednoj godini mogao da dobije Centar za autizam.

U ovom gradu uveliko postoji potreba za jednim takvim servisom, pa su nadležni u Opštini odredili lokaciju i pripremili logistiku, a sredstva očekuju iz državnog budžeta.

Aleksandra Blagojević je majka osmogodišnjeg dječaka Lazara koji ima autizam. Mnogo bi im značilo kada bi dio vremena provodio u nikšićkom Dnevnom centru, ali to zbog popunjenih kapaciteta nije moguće.

"Mi smo tu na čekanju. Nadamo se da će u budućnosti biti više razumijevanja i podrške roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju", kazala je Blagojević.

To obećavaju iz lokalne uprave. Najavljuju gradnju Centra za autizam, za koji su obezbijedili logistiku i pronašli lokaciju u Ozrinićima, na mjestu stare škole.

"Dodijeljena je parcela od preko 11.000 kvadrata. Danska fondacija Margit Nilsen i njena predstavnica nam je obećala svu stručnu pomoć sa njihove strane. U 2025. se očekuje da će se početi sa radovima", rekao je Mitar Goranović, potpredsjednik Opštine Nikšić.

Da je Centar za autizam potreba Nikšića, najbolje znaju u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju kada vrše prijem novih korisnika. Kažu da je broj djece sa problemima iz spektra autizma u porastu.

"Podatak za sad je da je sa dijagnozom nekih 100 djece, odnosno djece, omladine i starijih lica. Dnevni centar ima korisnika iz spektra autizma, ali to su djeca kojima treba da se posveti posebna pažnja, poseban prostor, veći, veće, sunčanije dvorište", kazao je Radovan Dragnić, direktor Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

O tome mašta i Aleksandra.

"Ne postoji veća radost za roditelja nego da mu dijete bude bolje. Djeca će biti na bezbjednom, imaće neke svoje aktivnosti, defektološku, logopedsku, psihološku podršku. Olakšano će biti I roditeljima da se malo socijalno uključe, da se posvete drugoj djeci ukoliko ih imaju I da možda napreduju na profesionalnom planu", poručila je Blagojević.

Iz Opštine Nikšić kažu da će sredstva za gradnju tražiti iz kapitalnog državnog budžeta za narednu godinu. Iz Dnevnog centra poruka da treba graditi u potpunosti prilagođen objekat.

"Nećemo raditi kopije centara iz regiona, prilagodićemo ga Nikšiću i potrebama naših porodica", rekao je Dragnić.

Bonus video: