Šahmanović: Strah od porođaja najčešći uzrok carskih rezova, ukoliko nema medicinskih razloga

Načelnica porodilišta ukazuje i da je danas sve više rizičnih trudnoća koje iziskuju carski rez, a njih je na godišnjem nivou u Kliničkom centru blizu 30 odsto

7954 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Većina porođaja carskim rezom u Kliničkom centru Crne Gore, koji se ne rade iz medicinskih razloga, urađeni su zbog straha od fizičkog bola i porođaja, kazala je u “Bojama jutra” na TV Vijesti dr Aida Šahmanović, načelnica porodilišta.

“Žena može da ima strah da ne dođe do nekih značajnih povreda. Strah od povreda bebe ili je imala traumatično iskustvo ili smatra da je imala traumatično iskustvo na prethodnom porođaju, iako su na kraju i ona i beba bili dobro. I onda naš je zadatak da kao akušeri, zajedno u timu, razgovaramo sa trudnicom i naravno da ukazujemo na sve prednosti prirodnog porođaja i opasnosti koje sa sobom nosi carski rez", objašnjava dr Šahmanović.

Takođe, ukazuje i da je danas sve više rizičnih trudnoća koje iziskuju carski rez, a njih je na godišnjem nivou u ovoj ustanovi blizu 30 odsto.

“Imamo dosta trudnoća sa vantjelesnom oplodnjom kojima prethodio sterilitet. Sa godinama kod žena se povećavaju i hronične bolesti, tako da nije to baš sve tako jednostavno”, dodala je.

Sa druge strane, metoda bezbolnog porođaja u Crnoj Gori nije zaživjela kako se očekivalo. Za razliku od razvijenih evropskih zemalja gdje se od 60 do 80 odsto prirodnih porođaja obavlja uz pomoć epiduralne anestezije u Kliničkom centru je taj procenat ispod 10 odsto.

“Kada se epiduralna anestezija obavlja sa odgovarajućim mjerama predostrožnosti i kada je rade iskusni ljekari, kao što su zaista kod nas, naši anesteziolozi, zaista nema razloga za brigu. Više mislim da su problem predrasude kod žena i nedovoljna informisanost”, kazala je.

Za razliku od epiduralne metode, procenat očeva koji prisustvuju porođaju je čak 40 odsto.

Od početka 2024. u KCCG je rođeno 577 beba, a tokom prethodnog vikenda 28.

Bonus video: