Mještani Dajbaba ne žele da budu dio Opštine Zeta: Referendum najpravedniji način za rješavanje pitanja

S druge strane, iz Opstine Zeta kažu da prema njihovim saznanjima veći dio mještana želi biti dio njihove teritorije

16589 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Dajbabe, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Dajbabe, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Čvrsto vjerujući da će se njihov glas čuti, mještani Dajbaba, predstavnici Mjesne zajednice jasno poručuju da ne žele biti dio zetske opštine.

"Dajbabe su sada dio grada Podgorice, ulice, brojevi sve je numerisano, i one pripadaju Podgorici, pripadale su i u prošlosti, treće – Botun je mjesna zajednica ispod Dajbaba tu će se raditi kolektor, koji finansira Glavni grad, ideja o izgradnji na tom mjestu prečišćavanja voda Glavnog grada potekla je prije dvadesetak godina, intenzivno se na njoj radi 15 godina, znači i taj prostor mora pripadati Glavnom Gradu, znači te dvije stvari su nerazdvojne", kazao je Vukić Konjević iz mjesne zajednice Dajbabe.

Mještani Dajbaba smatraju da bi referendum bio najpravedniji način za rješavanje ovog pitanja te da bi nakon toga trebala uslijediti arbitraža radi preciziranja granica.

"Kad su u pitanju razgranjičenja, najbolje je kad su u pitanju prirodne granice, rijeke, jači značajniji putevi kad su to granice, a ne da se dijele imanja, pa jednom čovjeku dio imanja pripada jednoj opštini, drugi dio drugoj opštini, to ne valja nikako", poručuje Konjević.

Zeta želi Dajbabe, mještani žele Podgoricu, da li vas je neko pitao šta želite?

"Ne, mi se zalažemo, ako nema drugog rješenja, referendum, ali vjerujem da će Glavni grad stati iza našeg zahtjeva", odgovara Konjević.

Iz podgoričke opštine Televiziju Vijesti uputili su na Ministarstvo Javne uprave koje navodi da njima nije podnesena inicijativa kojom se traži da naselje Dajbabe pripadne Zeti.

S druge strane, iz Opstine Zeta kažu da prema njihovim saznanjima veći dio mještana želi biti dio njihove teritorije.

"Kao što su i njihovi preci pripadali i gdje su obavljali svoje administrativne poslove, a što je lako provjerljivo na osnovu dostupne arhivske građe. Bez obzira na želje jednih i drugih, zakonska regulativa je jasna, za proces razgraničenja gdje ne postoji saglasnost između dvije strane, odluka se donosi u arbitražnom postupku gdje se moraju uključiti ljudi iz struke koji će analizirati sve činjenice. Smatramo da je taj skup od desetak istaknutih članova mjesnog DPS-a ima političku pozadinu ali da ne utiče na namjere opštine Zeta koja će insistirati da i djelovi KO Dajbabe i KO Podgorica tri pripadnu Zeti", saopštili su iz Opštine Zeta.

A svoje nezadovljstvo mještani će ponovo iskazati protestom.

Bonus video: