Protest bivših radnika "Košute": "Đukanovićeva vlast nas je poslala niz ulicu..."

U vrijeme "tranzicije" i industrija modne obuće "Košuta", kao i mnoge fabrike na Cetinju zatvorena je, a radnici su mahom ostali bez posla

21147 pregleda 74 reakcija 40 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa protesta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Bivši radnici fabrike obuće "Košuta" blokirali su danas na 90 minuta saobraćaj na putu Cetinje-Podgorica u znak protesta jer njihovi zahtjevi da im se poveže radni staž i isplati devet zaostalih zarada, i dalje nijesu ispoštovani.

Sa ovim zahtjevima na ulicu su izašli i prošlog ponedjeljka, međutim iz Vlade odgovori ne stižu, a ukoliko vlast nastavi da ćuti, okupljeni najavljuju radikalizaciju protesta.

Od "Košute", koja je svojevremeno proizvodila milion pari cipela godišnje, a dio asortimana radila i za italijansko tržište, ostalo je tek nekoliko pari cipela.

Među njima su i neke, stare preko 25 godina.

U vrijeme "tranzicije" i industrija modne obuće "Košuta", kao i mnoge fabrike na Cetinju zatvorena je, a radnici su mahom ostali bez posla.

Oni i danas traže pravdu, koja se ni nakon 28 godina ne nazire.

"Zahtjevi su da se isplati devet zarada koje su prijavljene u stečajnim postupkom i spajanje radnog staža od 1996. do 2001.godine jer ovi ljudi su kao žrtve tranzicije u nemogućnosti da ostvare svoje elementarno pravo da pođu u penziju", rekao je Petar Martinović, advokat bivših radnika "Košute".

"Nijesu nam isplatili dvije plate iz '94.godine, pet plata '95.godine i dvije plate '96.godine", rekao je Slobodan Božović, bivši radnik "Košute".

Bivši radnici uputili su i prošlog ponedjeljka iste zahtjeve sa mjesta Kruševo ždrijelo, blokirajući put Cetinje-Podgorica na sat vremena, dok je današnja blokada trajala 90 minuta. Ukoliko Vlada nastavi da ignoriše njihove probleme, najavljuju radikalizaciju protesta.

"Radikalizacija protesta se može očekivati naredni ponedjeljak i ukoliko se niko ne odazove bićemo prinuđeni da štrajkujemo svaki dan u nedjelji konkretno ovdje na Kruševom ždrijelu, a onda poslije toga ukoliko ne urodi plodom, ispred Vlade da konačimo", rekao je Martinović.

"Zato poručujemo sa ovog mjesta da ćemo istrajati i da nećemo dati ono što smo krvavo zaradili", kazala je Dijana Vujović, predstavnica bivših radnika "Košute".

A 4. mart poseban je dan u godini za bivše radnike "Košute", jer je fabrika tada otišla u stečaj.

"One '96. godine vaša vlast Đukanoviću poslala nas je niz ulicu gdje se i danas nalazimo obespravljeni, zaboravljeni, ali mi ne zaboravljamo", kazala je Vujović.

Uz apel da se premijer i predsjednik države što prije uključe u rješavanje ovih problema, Desa Kason šalje jasnu poruku.

"Jel treba mi ovdje svaki dan da dolazimo? Imamo djecu, imamo porodice ovo je stvarno sramota. A jednostavno da su sad izbori svi bi došli na vrata da ih glasam", rekla je Kason.

Više od tri decenije, od izbora do izbora, radnici čekaju da dobiju ono što im pripada. A za to vrijeme, izlizali bi se svi đonovi...pa i oni iz cetinjske "Košute".

Bonus video: