Šta raditi kada mobilni telefon upadne u vodu: Pirinač može izvući višak tečnosti, međutim ne u potpunosti

Najvažnije je telefon očistiti krpom i blago ga protresti kako bi što više tečnosti izašlo iz njega, a u prvoj fazi sušenja možemo upotrijebiti fen ili usisvač

6377 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ukoliko se desi da mobilni telefon upadne u vodu ili na neki drugi način u njega dospije određena tečnost ili vlaga, postoji nekoliko koraka koje možemo uraditi sami kod kuće, u Bojama jutra objasnio je Dražen Zečević iz jedne podgoričke prodavnice telefona.

Najvažnije je telefon očistiti krpom i blago ga protresti kako bi što više tečnosti izašlo iz njega, a u prvoj fazi sušenja možemo upotrijebiti fen ili usisvač.

"Na starijoj verziji telefona, koji se može otvoriti i skinuti poklopac, automatski se pri vađanju telefona iz bilo koje tečnosti, telefon otvori, skine se baterija, te se izvadi sim i ostale kartice. Zatim, telefon protresti tako da bi ta voda koja se zadržala izašla na neki način i zamotati ga u suvu krpu, tj. njome očititi cjeli telefon, bateriju i kartice. Kod druge vrste telefona, koji su hermetički zatvoreni i sada pretežno zastupljeni, važno je da izvučemo čitač, to je nosač kartice, u kojem se obično mogu smjetiti dvije sim kartice i memorijska" ističe Zečević.

Zečević objašnjava da se uz pomoć pirinča može izvući višak tečnosti, međutim ne u potpunosti.

"Pirinač neće naškoditi, on će izvući određeni dio vlage. Može takođe poslužiti i pijesak koji koriste mačke koje žive u kućnim uslovima. Međutim, na kraju se uvijek završava da korisnik mora telefon ponijeti u servis, jer zaostala voda, koju ne možemo uz pomoć ovih metoda ukloniti iz uređaja, može izazvati neka od najtežnih oštećenja, može oštetiti matičnu ploču, konekcija za punjenje, bateriju ili ekran", dodaje Zečević.

Bonus video: