Koprivica: Zakon o biračkom spisku treba da bude prva tačka dnevnog reda Odbora za izbornu reformu

Problem sa Šavnikom kako je rekao ne moze biti riješen samo Zakonom o biračkom spisku, već je potrebna ozbiljna analiza i reforma, da bi se izašlo iz ove priče

1989 pregleda 1 komentar(a)
Koprivica, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Koprivica, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Zakon o biračkom spisku treba da bude prva tačka dnevnog reda Odbora za izbornu reformu, rekao je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT ) Dragan Koprivica.

Problem sa Šavnikom kako je rekao ne moze biti riješen samo Zakonom o biračkom spisku, već je potrebna ozbiljna analiza i reforma, da bi se izašlo iz ove priče.

"Problem je ozbiljan i ja sa te strane podržavam sve oni koji forsiraju da se riješi, ali se bojim da se nekim ad hok rješenjem baš efikasno neće riješiti. Dakle, ovo je nekakav redosljed koraka koji se treba uraditi da bi to funkcionisalo da kažem na jedan normalan način, bez trauma, bilo čega. Ukoliko to tako ne bude i ukoliko se krene jednostavno sa nekim ad hok rješenjima, bez Odbora ili na brzinu, bojim se da on više neće funkcionisati. Sa druge strane vlast i opozicija treba budu malo fleksibilniji i moraju komunicirati", istakao je Koprivica.

Lokalni izbori u Šavniku počeli su, kao i u još 13 crnogorskih opština, 23. oktobra 2022. godine.

I dok su u ostalim opštinama završeni i konstituisana je vlast, izborna lakrdija u Šavniku i dalje, makar na papiru, traje.

Članovi biračkih odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika nijesu dozvoljavali, kako su tvrdili, izbornim turistima da glasaju, pa se tako na dva biračka mjesta, u kojima je upisan 541 birač, glasalo svakog vikenda sve do 18. decembra 2022. godine, kada je nakon devet izbornih krugova sve stalo.

Bonus video: