Majić: Dijete staro svega 46 dana liječi se od velikog kašlja, na kiseoniku je

Na pitanje sa kojim virusima se trenutno bore ljekari Dječje bolnice, Majić ističe da je to tradicionalno influenca A i B, odnosno grip

12835 pregleda 0 komentar(a)
Majić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Majić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Jedno dijete, staro svega 46 dana trenutno se liječi od velikog kašlja i nalazi se na odjeljenju Dječje bolnice, saopštio je doktor Velibor Majić, direktor Instituta za bolesti djece u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je kazao da je dijete na kiseoniku, te da ga je najvjerovatnije zarazio neko od starijih, jer kako je kazao djeca ovog uzrasta nijesu imala priliku da prime vakcinu.

"Od pojave velikog kašlja na Institutu za bolesti djece liječila su se 23 mališana, od 10, 11 i 15 godina, a polovina je morala biti na kiseoniku. Ono što je dobro jeste da su svi otpušteni u dobrom opštem zdravstvenom stanju i nijesmo imali smrtnih ishoda, kao što je bio slučaj u zemljama regiona", istakao je Majić.

Na pitanje sa kojim virusima se trenutno bore ljekari Dječje bolnice, Majić ističe da je to tradicionalno influenca A i B, odnosno grip.

"To je respiratorni virus koji je izuzetno opasan, koji isto izaziva potrebu za kiseonikom, djeca plave, guše se, on izaziva upalu terminalnih disajnih puteva bronhiola, bronhiolitis. Mi smo ih imali 43. na bolničkom liječenju tog virusa, imali smo dobar ishod, bilo je dosta djece na kiseoniku i novorođenčadi, ali svi su se dobro oporavili", kazao je.

Majić je naglasio i da su nedavno dobili novu opremu koja će olakšati posao ljekarima, a djeci omogućiti bolje liječenje.

"Negdje krajem godine dobili smo novi mikroskop, to je donacija Republike Koreje, imali smo tu privilegiju da dobijemo taj mikroskop najsavremenije generacije i već se koristi, evo mislim da smo baš prije nekoliko nedjelja imali ugradnju koklarnog implanta. Takođe, dobili smo mikroskop, to je posljednja riječ tehnike, ono što je dobro, imali smo jednu uspješnu operaciju, jedan potpuni oporavak jedne vrlo teške povrede mozga, kada je mikroskop upotrijebljen, kada su kolege neurohirurzi radili i on se pokazao da može i za djecu manjeg uzrast da se koristi. Imamo i novi aparat za sterilizaciju, to je aparat koji je isto vrlo savremen, koji na drugačiji način ne oštećuje vrlo osjetljive instrumente, zove se Sterad. I po prvi put u Crnoj Gori dobili smo fleksibilni bronhoskop. To koriste kolege, pulmolozi, vrlo vrijedan aparat, mislim da košta oko 150.000 eura. On će se koristiti, osim pregleda disajnih puteva, za odstranjivanje stranog tijela, postavljanje dijagnostike, biopsije", zaključio je Majić.

Bonus video: