Dizdarević: Ove godine alergija na polen počela mnogo ranije

"Alergije mogu nastati u svakoj životnoj dobi. Zašto i kada će neko dobiti alergiju zavisi od mnogo faktora, jer alergije su kompleksne bolesti. Genetsku predispoziciju da ima alergijsku bolest ima oko 40 odsto populacije"

4243 pregleda 1 komentar(a)
Dizdarević, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Dizdarević, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ove godine alergija na polen počela je mnogo ranije jer je januar bio najtopliji mjesec od kada se mjeri vrijeme u Evropi i to je dovelo do naglog cvjetanja biljaka pa je koncetracija polena bila daleko iznad graničnih vrijednosti, objasnila je alergološkinja Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Denisa Dizdarević, gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti.

Doktorka Dizdarević kaže da je stereotip da alergije nastaju samo u dječjem ili mlađem uzrastu.

"Alergije mogu nastati u svakoj životnoj dobi. Zašto i kada će neko dobiti alergiju zavisi od mnogo faktora, jer alergije su kompleksne bolesti. Genetsku predispoziciju da ima alergijsku bolest ima oko 40 odsto populacije. A da li će se razviti i nastati alergijska bolest zavisi od faktora okoline. Samo jedan vijek unazad alergijske bolesti su bile potpuno nepoznate, a danas pričamo o epidemijskom karakteru. Današnje shvatanje alergijskih bolesti je zasnovano prije svega na znanjima iz imunologije. Zdrava koža i sluznice su ključne za naše zdravlje", istakla je.

Dizdarević napominje da je primjetna loša praksa u Crnoj Gori, da se preparati poput kortikosteroida, injekcije kao što su Flosteron, Diprofos koriste pod imenom vakcina ili zaštite u liječenju alergijskih bolesti.

"To je krajnje loša praksa i ni u jednom vodiču, smjernicama za lječenje alergijskih bolesti ne samo da se ne preporučuju, nego eksperti kažu strogo su protiv toga. Ta injekcija ima mnogo loših efekata. Upotreba tih injekcija ostaje dugo u krvi i izaziva probleme sa kostima, osteoporozu, kataraktu, dijabetes, hipertenziju. Mi smo izmislili čitavu novu klasu bioloških ljekova kako ne bismo bili u situaciji da šteta koju lijek ima ne prevazilazi benefit samog lječenja. Molim ljekare da ne propisuju Flosterone u liječenju alergijskih bolesti”, istiće Dizdarević.

Bonus video: