Novi zakon o upravljanju otpadom donosi zabranu upotreba plastičnih kesa, plastike za jednokratnu upotrebu...

Zakon predviđa uspostavljanje sistema proširene odgovornosti proizvođača koji se odnosi na gume, akumulatore, baterije, električne i elektronske uređaje...

4179 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Novi zakon o upravljanju otpadom, koji je u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da bude usvojen naredne sedmice.

"Ključne izmjene su uspostavljanje sistema proširene odgovornosti, zabrana upotrebe plastičnih kesa, plastike za jednokratnu upotrebu, kao i mehanizmi za kontrolu istih", kazala je u "Bojama jutra" na programu TV Vijesti Jasmina Janković Mišnić, šefica Odsjeka za upravljanje otpadom u Direktoratu za ekologiju.

Program proširene odgovornosti proizvođača odnosi se na gume, akumulatore, baterije, električne i elektronske uređaje, automobile, kao i ambalažu i plastiku za jednokratnu upotrebu.

"Proširena odgovornost podrazumijeva da uvoznici, kao i distributeri tih proizvoda, snose apsolutnu odgovornost za taj proizvod. Što znači da kad taj proizvod više nije u upotrebi, kad postane otpad, uvoznici su dužni da recikliraju u najvećoj mogućoj mjeri taj proizvod i da ga adekvatno odlože. Na taj način se znatno smanjuje odlaganje otpada na deponijama", objasnila je Janković Mišnić.

U planu je otvaranje dva reciklažna regionalna centra u Nikšiću i u Bijelom Polju.

Novim zakonom su predveđene i mnogo veće naknade za odlaganje komunalnog otpada na deponijama, što treba da dovede do toga da komunalna preduzeća selektivno odvajaju otpad. U vezi sa tim, Azra Vuković iz NVO "Green Home" napominje da je najvažnija primjena zakona i veća posvećenost lokalnih samouprava.

"U tom dijelu mi imamo jednu situaciju koja je potpuno ignorantna, mi nemamo uopšte inicijative sa nivoa lokalnih samouprava da se neke stvari odvijaju i pokrenu", rekla je.

Iz Odsjeka za upravljanje otpadom kažu da je zbog toga u planu formiranje državne komunalne inspekcije koja će biti nadležna da kontroliše kako lokalne samouprave upravljaju otpadom.

Procenat reciklaže u Crnoj Gori, prema podacima “Green homa” je oko jedan odsto I selektivno sakupljanje otpada ne daje rezultate.

“Pogotovo dio koji se odnosi na suvu i mokru frakciju on uopšte nije zaživio u praksi zato što građani koriste i jedan i drugi kontejner za ukupni otpad. To je jedan problem, a drugi problem je taj što se ti kontejneri prazne istim kamionima ”, objasnila je.

Ističe i da se čini da je višegodišnje pitanje usvajanja novog zakona bio samo alibi za nerad.

"Postojeći zakon o upravljanju otpadom je imao svoje cileve, imao je svoje odredbe koje se nisu primjenjivale u praksi i sve je to danas dovelo do toga da mi imamo ogromne količine otpada širom Crne Gore, raspoređene što na legalnim, što na nelegalnim deponijama, u većinom pored puteva, na obalama rijeka, u zaleđu plaža i na različitim drugim lokacijama gdje otpadu definitivno nije mjesto", istakla je Vuković.

Bonus video: