TV Vijesti: U depou Višeg suda fali 19 pištolja i pušaka, manja količina droge i desetak mobilnih telefona

Za sada je poznato da nedostaju dva pištolja iz predmeta protiv Janka Vukadinovića, kojem se sudi za planiranje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

28313 pregleda 18 komentar(a)
Depo Višeg suda, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Depo Višeg suda, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ukupno 19 pištolja i pušaka, manja količina droge i desetak mobilnih telefona fali u depou Višeg suda u Podgorici koji je obijen u septembru prošle godine, saznaje TV Vijesti.

Suđenje jednom od osumnjičenih Marijanu Vuljaju danas nije odžano, jer se ni on ni osumnjičena Katarina Baćović nisu pojavili.

Bilans stvari koje nedostaju, utvrdila je Komisija koja je šest mjeseci vršila popis na hiljade predmeta u podrumu, koji je kroz prokopani tunel obijen u septembru prošle godine.

Sa izvještajem o nestalim stvarima tužilaštvo može da nastavi istragu, ali već danas osumnjičeni u slučaju obijanja sudskog depoa Marijan Vuljaj, nije se pojavio pred sudom, po optužbi da je takođe osumnjičenoj Katarini Baćović omogućio da uživa opojnu drogu.

Zato je Osnovni sud izdao naredbu za njegovo prinudno dovođenje.

Pola godine nakon što je obijen depo Višeg suda u Podgorici u kojem se čuvaju dokazni materijali, Osnovno tužilaštvo moglo bi da krene sa podizanjem optužnih predloga. Danas im je, nakon više urgencija, Viši sud dostavio konačni izvještaj Komisije za popis arhiva, čime istraga može da bude nastavljena.

"Tužilaštvu je dostavljen spisak stvari koje nedostaju u depou Višeg suda u Podgorici. Radi zaštite interesa postupka, u ovom trenutku nije moguće saopštiti više detalja", rekao je Duško Milanović, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica.

TV Vijesti nezvanično saznaje da iz depoa nedostaje 13 pištolja, tri pištolj-revolvera i tri puške. Od tog broja, šest pištolja, tri pištolj-revolvera i dvije puške su iz pravosnažno okončanih predmeta.

Da motiv provale u depo nije bila droga, ili da provalnici nisu znali da se droga veće vrijednosti ne nalazi u podrumskom depou, pokazuje i to da iz dva predmeta koji su u radu i tri pravosnažno okončana nedostaje svega po nekoliko grama opojnih droga.

Komisija je utvrdila i da iz predmeta koji su u toku nedostaje sedam mobilnih telefona, ključ od auta, pasoš i neki dokumenti, a iz pravosnažno okončanih tri mobilna telefona.

Za sada je poznato da nedostaju dva pištolja iz predmeta protiv Janka Vukadinovića, kojem se sudi za planiranje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Da eventualno gonjenje osumnjičenih u ovom slučaju ipak neće ići tako lako, pokazalo se već danas. U Osnovnom sudu trebalo je da počne suđenje Marjanu Vuljaju, jednom od osumnjičenih u slučaju kopanja tunela, jer je u toku istrage utvrđeno da je osumnjičenoj Katarini Baćović omogućio da koristi opojnu drogu. Međutim, u sudnici se nisu pojavili ni Vuljaj, ni Baćović, a prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Sud će izdati naredbu Upravi policije za prinudno dovođenje okrivljenog Marjana Vuljaja, koji je uredno pozvan ali se nije odazvao na poziv suda", rekla je sutkinja Dragana Lubarda.

Tužilaštvo za kopanje tunela i obijanje depoa Višeg suda sumnjiči četvoricu državljana Srbije.

U švedskom ekstradicionom pritvoru nalazi se Vladimir Erić, dok se za ostalima traga. Da su učestvovali u ovom kriminalnom poduhvatu ODT sumnjiči i Predraga Mirotića, Ivicu Piperovića, Nikolu Milačića i Katarinu Baćović, a Vuljaja da joj je pomogao da se sakrije nakon izvršenog krivičnog djela i svi se brane sa slobode.

Nalogodavci i motiv provale u ovom slučaju bez presedana, o kojem su izvještali i svjetski mediji i dalje su nepoznati.

Bonus video: