Jovićević: "Luča" 99 odsto u decembru leti u svemir

Testiranje satelita koje je u toku ide glatko, a jedan odsto do stoprocentnog slanja Luče u svemir zavisi od provajdera

8202 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Iako su mnogi sumnjali, prvi crnogorski satelit "Luča" poletjeće u svemir za nekoliko mjeseci, kažu iz organizacije “Montenegro Space Research” koja stoji iza ovog satelita.

“Satelit ide odličnom putanjom, njegov razvoj naravno, on će poletjeti u decembru ove godine, to je 99 posto sigurno”, kazao je Filip Jovićević iz organizacije “Montenegro Space Research”.

Pored Filipa, crnogorsku Luču iznijeli su i Nina Drakulić i Nikola Perović, a do svemira će je ponijeti trenutno najpouzdanija raketa.

“Mi smo se odlučili za onu koja je trenutno u industriji najpouzdanija, a to je Sojuz i on leti sa tri lokacije u svijetu – Kazahstan, novi moderni kosmodrom Vostočni koji se nalazi na samoj granici Rusije i Kine i francuska Gajana. Onaj gdje će naš satelit najvjerovatnije poletjeti je Vostočni”, objašnjava Jovićević.

Testiranje satelita koje je u toku ide glatko, a jedan odsto do stoprocentnog slanja Luče u svemir zavisi od provajdera.

“Može doći do nekih tehničkih odlaganja što se tiče rakete. Što se tiče satelita, on će definitivno biti spreman, samo čekamo vijesti vezano za raketu koja će da ga lansira”, rekao je Jovićević.

Da bi ova oblast nastavila da se razvija u Crnoj Gori, Jovićević ističe da je potrebno obezbijediti prije svega tehničke uslove.

“Prvo zakonska regulativa jer ova industrija nisu samo sateliti, tu ima i razvoj raketa, modelarskih raketa, tu su goriva, to je nešto što treba jasno regulisati. S druge strane, da se obebzbijede te neke prostorije, laboratorije gdje bi moglo sve to da se odrađuje kako treba”.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) poručuju da će nastaviti da podržavaju svemirska istraživanja, u skladu sa Zakonom i Strategijom o naučnoistraživačkoj djelatnosti.

“Naučnoistraživačku djelatnost obavlja naučnoistraživačka ustanova, te je nosilac ustanove dužan da, prije početka rada, podnese Ministarstvu zahtjev za izdavanje licence za rad, za koju je potrebno ispuniti određene uslove", saopštili su iz MPNI.

Svjesni su i u resoru Anđele Jakšić Stojanović da potencijal svemirskih rješenja još nije potpuno iskorišćen, te da to treba podsticati.

A da ni nebo nije granica, najbolje znaju oni koji brišu sve linije.

“Nije nemoguća misija”, zaključio je Jovićević.

Bonus video: