Pravljen prije 50 godina, sad traže da država završi posao: Tunel Semolj važan za povezivanje sjevera

"Značajno je povezivanje, nema drugog za Plužine, Žabljak i Šavnik bližeg kontakta sa autoputem, sa aerodromom Podgorica. To je jedan od ključnih razvojnih potencijala za ovaj dio Crne Gore"

24187 pregleda 128 reakcija 38 komentar(a)
Sadašnje stanje tunela Semolj, Foto: Printscreen/Youtube
Sadašnje stanje tunela Semolj, Foto: Printscreen/Youtube

Tunel Semolj, pravljen prije 50 godina. Od planiranih 1 750 metara probijeno je svega 460, a onda se stalo.

Nakon pola vijeka, prvi čovjek Opštine Šavnik Jugoslav Jakić, uz podršku predsjednika Opština Plužine, Žabljak, Mojkovac i Kolašin, traži da država završi posao.

"Značajno je povezivanje, nema drugog za Plužine, Žabljak i Šavnik bližeg kontakta sa autoputem, sa aerodromom Podgorica. To je jedan od ključnih razvojnih potencijala za ovaj dio Crne Gore", ističe Jakić.

Tunel je dio regionalnog puta Mioska-Šavnik, pravila ga je JNA, zamišljajući ga kao vezu između sjevera i primorja Crne Gore. Nastavak radova na tunelu Semolj, olakšao bi ovaj putni pravac.

"Sad put vodi preko planine i u većem dijelu godine je potpuno neprohodan, a probojem tunela bi bila mnogo lakša i brža dionica", rekao je Jakić.

I Žabljak ima jasnu računicu. To je prije svega brzo povezivanje sa drugim planinskim centrom - Kolašinom i uvezivanje turističke ponude. Sadašnje rastojanje između ova dva grada je više od 90 kilometara.

"Žabljak bi približila Kolašinu na svega 42 kilometar, približila ga autoputu. Bio bi i najkraći put od Žabljaka do Podgorice u dužini od 104 kilometra", objašnjava predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić.

Jakić poručuje da nije kasno i da očekuje da ih premijer Milojko Spajić pozove na razgovor.

Hoće li ova Vlada kao i sve prethodne samo pričati lijepu priču o ravnomjernom regionalnom razvoju ili će sa riječi preći na djela, vrijeme će pokazati.

Bonus video: