TV Vijesti: Niko od kandidata za v.d. direktora Uprave policije nije odbio poligraf

Lider DNP-a Milan Knežević ponavlja da je nezakonito i protivustavno da se v.d. bira na osnovu javnog konkursa

22147 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Uprava policije, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zgrada u kojoj se nalazi Uprava policije, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada bi sjutra trebalo da odluči hoće li i ko od sedam kandidata biti na čelu Uprave policije u narednih pola godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) očekuju da će intervjui s njima biti završeni do sjutra, a po saznanjima Televizije Vijesti, niko od kandidata, za sada, nije odbio poligraf.

Šaranović je 4. marta u pozivu kandidatima da se prijave za v.d. direktora Uprave policije naveo da će svim prijavljenim kandidatima koji ispunjavaju uslove biti ponuđeno poligrafsko testiranje, te da eventualno odbijanje poligrafskog testiranja neće eliminisati kandidata.

I dok iz vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES) očekuju da se izabere najbolji kandidat u transparentnom procesu, u opoziciji ne bi bili iznenađeni da se to sjutra ne desi, dok lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević poručuje da će ovakav izbor pasti na sudu.

Kandidati za v.d. direktora Uprave policije su Aleksandar Radović, Lazar Šćepanović, Milutin Vasiljević, Zoran Braunović, Miloš Peković, Petar Šestović i Milentije Doderović.

Zaključkom Vlade precizirano je da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović za sjednicu koja počinje u 15 sati treba da dostavi izvještaj o spovedenom javnom pozivu, kao i spisak svih prijavljenih, nakon čega će na njegov predlog, Vlada odrediti jednog v.d. direktora policije.

Iz vladajućeg PES-a podržavaju ovaj, kako kažu, transparentan proces. Kažu da prijavljeni kandidati nemaju partijsku pozadinu I da je važno da se izabere onaj sa najboljim stručnim referencama.

Sa druge strane, bivši ministar unutrašnjih poslova i poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić smatra da je proces netransparentan, ali tvrdi da su svi kandidati kredibilni i bolje rješenje od smijenjenog Zorana Brđanina.

''Što se tiče samih prijavljenih kandidata možemo biti zadovoljni+ očekujem zaista da dobijemo vršioca dužnosti, ali opet s druge strane ne bih bio iznenađen da se to ne desi i da se nastavi ovaj cirkus koji traje već nekoliko mjeseci'', kazao je Adžić.

Lider DNP-a Milan Knežević ponavlja da je nezakonito i protivustavno da se v.d. bira na osnovu javnog konkursa.

''Može se birati isključivo iz redova policijskih funkcionera koji imaju određenu stručnu spremu i na toj poziciji bi bili šest mjeseci, sve drugo je po meni protivzakonito i svaka druga odluka i imenovanje će pasti na sudu. Upozorio sam premijera Spajića da ne radi to, saopštio sam mu da to može izazvati nove tenzije u bezbjednosnom sektoru i naravno između koalicionih partnera'', rekao je Knežević.

I u opozicionim Socijaldemokratama (SD) spore ovakav izbor, a sumnjaju da će PES i Demokratska Crna Gora, koji se sukobljavaju oko ovog mjesta, uspjeti da se dogovore.

''Moje očekivanje je da mi ni sjutra ne dobijemo v.d. direktora policije. U svakom slučaju kad imamo situaciju da je pozicija direktora Uprave policije žrtva političkih prepucavanja dvije partije, onda čini mi se da je bolje da bilo ko bude na toj poziciji, nego da imamo obezglavljenu instituciju'', rekao je poslanik SD Nikola Zirojević.

Brđanina je Vlada treći put jednoglasno smijenila na telefonskoj sjednici u nedjelju uveče, 3. marta, a v.d. direktora se bira na pola godine.

Bonus video: