Crnogorske banke 2023. godine imale rekordnu dobit, građani se u prosjeku zadužuju po kamati od 7,48 odsto

Banke su samo od kamata u prošloj godini ostvarile neto prihod od 234 miliona eura, a od provizija skoro 65 miliona

10550 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Crnogorske banke su prošle godine imale rekordnu dobit od ukupno 146 miliona eura, pokazuje analiza portala Bankar.me.

Za to vrijeme građani su se zaduživali po prosječnoj kamatnoj stopi od oko sedam i po odsto, ali u Udruženju banaka smatraju da je ta kamata pristojna, s obzirom na uslove poslovanja.

S druge strane, guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović je odmah po preuzimanju funkcije istakla da su kamatne stope visoke, i da će se pozabaviti ovim pitanjem.

Dobit bankarskog sistema prošle godine iznosila je 146 miliona eura, i na taj način je porasla čak 75 odsto u odnosu na 2022. godinu.

U Udruženju banaka smatraju da ovaj podatak pokazuje da je naš bankarski sistem solventnan, likvidan i potentan.

Ipak, kase banaka punili su i građani koji su plaćali, za naš standard, značajne kamatne stope. Po analizi bankarskog sistema, koju je uradio portal bankar.me, građani se u prosjeku zadužuju po kamati od 7,48 odsto, a banke su samo od kamata u prošloj godini ostvarile neto prihod od 234 miliona eura, a od provizija skoro 65 miliona.

U Udruženju banaka tvrde da tu nema tu ništa sporno s obzirom na inflaciju i uopšte poslovni ambijent u našoj državi.

Vlada se u međuvremenu kod domaćih banaka zadužuje u prosjeku po stopi od 6,87 odsto, a ukupna suma neto kredita 11 banaka je na kraju prošle godine iznosila rekordnih 3,4 milijarde eura.

Odmah po stupanju na funkciju, nova guvernerka Centralne banke Irena Radović obećala je da će se pozabaviti visokim kamatnim stopama.

Da li je i šta uradila ovim povodom, znaćemo tokom sedmice, kada su televiziji Vijesti iz CBCG obećali da će se oglasiti ovim povodom.

Bonus video: