Jonica: Vlada donijela protivpravni zaključak, oduzela nadležnost ministru unutrašnjih poslova

Jonica je u Bojama jutra TV Vijesti rekla da Zakon o unutrašnjim poslovima jasno definiše da ministar unutrašnjih poslova predlaže v. d. direktora Uprave policije

14184 pregleda 43 reakcija 25 komentar(a)
Jonica, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jonica, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada je sinoć na sjednici donijela protivpravni zaključak, jer je njim oduzela nadležnost ministru unutrašnjih poslova da imenuje v. d. direktora Uprave policije i dala je premijeru, ocijenila je bivša poslanica Snežana Jonica.

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića. Prethodno je Vlada odbila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović.

Jonica je u Bojama jutra TV Vijesti rekla da Zakon o unutrašnjim poslovima jasno definiše da ministar unutrašnjih poslova predlaže v. d. direktora Uprave policije.

"Kada Vlada zaključkom oduzme nadležnost ministru unutrašnjih poslova i daje premijeru ona donosi protivzakonit zaključak. Ako iz takvog zaključka proistekne ovlašćenje kojim se spovede postupak, onda je to objektivno protivpravno ovlašćenje. Poznajući način rada i ministra Danila Šaranovića i Demokrata, mislim da već spremne tužbe Upravnom sudu i krivična prijava", kazala je Jonica.

Šaranović je nakon sjednice najavio da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije.

"Pravni tim će preduzeti sve neophodne radnje radi zaštite zakonitosti i ustavnosti, vladavine prava i bezbjednosti naše zemlje", rekao je Šaranović "Vijestima".

Jonica je kazala da se u cijelom procesu desilo nešto neubičajeno, jer imenovanja i razrješenja obično idu istovremeno da se ne bi ostavljao prostor da se dešava ovo što se dešavalo sinoć.

Podsjetila je da je na sjednici Vlada imala jednu tačku, a to je izbor v. d. direktora polcije, dok je na prošloj sjednici donijela zaključak o razrješenju dosadašnjeg direktora policije Zorana Brđanin.

"Vlada je sinoć glasala o predlogu ministra, koji je jedini ovlašćen da predloži v.d. direktora, oborila taj predlog i nastavila da raspravlja pa je u opticaju bio i koordinator policije, što bi bilo pravno nasilje – jer taj status ne prepoznaje nijedan propis pa se postavlja pitanje čije bi nadležnosti vršio onaj koji bi bio koordinator, a ne bi imao ovlašćenja direktora", rekla je Jonica.

U normalnim pravnim procedurama, kako je dodala, kada se iscrpi glasanje o nekoj tački dnevnog reda, ta tačka je završena.

"Kad se glasalo protiv predloga Šaranovića, time je ta tačka iscrplejna, ali smo imali očigledno nastavke pa se na kraju došlo do toga da se zaključkom vlade ovlasti premiejr da predloži vd direktora polcijje čime je vlada donheje zaključak suprotan zakonu...Zakon o unutrašnjim poslovima jasno definiše da ministar unutrašnjih poslova predlaže vd direktora Uprave polxijje", navela je.

Bonus video: