ASK sedam mjeseci bez Savjeta, tek počinje procedura za izbor članova: Očekuje se imenovanje komisije

"Sve zavisi od same dinamike i rada članova, a i zakonske regulativne koja je predviđena", istakao je Jevto Eraković, predsjednik Odbora za antikorupciju i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS)

8065 pregleda 15 komentar(a)
ASK, Foto: Antikorupcija.me
ASK, Foto: Antikorupcija.me

Iako je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) već sedam mjeseci bez Savjeta, procedura za izbor članova ovog kontrolnog tijela tek počinje.

Na narednoj sjednici Odbora za antikorupciju očekuje se imenovanje komisije, koja je nadležna da sačini listu od pet kandidata za izbor na tu funkcije.

"Sve zavisi od same dinamike i rada članova, a i zakonske regulativne koja je predviđena", istakao je za TV Vijesti Jevto Eraković, predsjednik Odbora za antikorupciju i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS).

"Moja neka i želja i prije svega težnja je da se sastavi ta lista kandidata o kojoj sam govorio u roku od tri mjeseca", rekao je za TV Vijesti Momčilo Leković, zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju i poslanik Demokratske Crne Gore.

A ukoliko nadležni odbor ne predloži Skupštini listu kandidata, koju je formirala komisija, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja.

Eraković podsjeća da je izbor novog Savjeta bila obaveza prethodnog saziva.

"Nažalost parlamentarna većina u prethodnom sazivu nije htjela da prisustvuje tim sjednicama i zbog toga nije mogla da se sprovede ta procedura", istakao je Eraković.

Sa druge strane, Leković je mišljenja da se odugovlači zakazivanje sjednica Odbora, što je u nadležnosti Erakovića.

"Znate da smo imali prvu sjednicu 18.12 i da se čeklalo preko 70 dana da bi se zakazala druga sjednica i da bi se pokrenuo ovaj izbor članova Agencije za sprečavanje korupcije. Proces treba ubrazati jer je Agencija bez kontrolnog i nadzornog organa", kazao je Leković.

Do odlaganja sjednice nije došlo, naglašava Eraković.

Drugačije vide i rad Agencije u prethodnih sedam mjeseci.

"Meni ono što je relevatno u ovom trenutku jesu izvještaji Evropske komisije koji se odnose na rad ASK-a i vidimo da su međunarodni partneri dali pozitivne ocjene", poručio je Eraković.

"Ono što znam, a što je bitno za agenciju jeste ta transparentnost, a nisam siguran da su je u proteklom periodu imali na nekom zadovoljavajućem nivou. Imamo takođe brojne primjedbe sindikata za sprječavanje korupcije koji problematizuju rad direktorice", kazao je Leković.

Poslanici se nadaju da će na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 20. mart učešće u radu uzeti i direktorica ASK-a Jelena Perović, koja je ranije, povodom ove teme, istakla da Agenciji treba Savjet i da jedva čeka da se izabere.

Bonus video: