Spajiću nije nanijeta šteta, Vladu čekaju ozbiljni izazovi: "Vrijeme dominantne partije u Crnoj Gori je prošlo"

"Mislim da je Vlada prilično stabilna, da je taj kohezivni moment vršenja vlasti i sve beneficije koje idu uz to ipak prejak da bi je ozbiljnije uzdrmala ova vrsta nekih nazovi dvorskih igara", rekao je Vukašin Obradović, pomoćnik glavnog urednika Nezavisnog dnevnika (ND) Vijesti

40956 pregleda 66 reakcija 54 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Tek što je prošlo 100 dana, Vladu Milojka Spajića i njegov Pokret Evropa sad (PES) sačekalo je više političkih izazova.

Spajić se sukobio sa Demokratskom Crnom Gorom oko izbora vršioca dužnosti (v.d,) direktora Uprave policije, i formalno razišao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem te isključio iz stranke ministra pravde Andreja Milovića.

Poznavaoci političkih prilika ipak konstatuju da sve ovo nije nanijelo štetu Spajiću i da je njegova Vlada stabilna ali i da je tek čekaju ozbiljniji izazovi.

Prvo je predsjednik države i zamjenik predsjednika PES Jakov Milatović krajem februara napustio partiju. Sljedećeg dana, iz PES-a je isključen Milović. Dvije nedjelje kasnije, kulminirao je otvoreni sukob Spajića i Demokrata oko kontrole nad sektorom bezbjednosti pa je Spajić na Vladi preglasavanjem izabrao svog kandidata za v.d. direktora Uprave policije.

"Milojko Spajić nije pretrpio značajniju političku štetu. Govorim o njemu lično, ali nažalost ova Vlada na čelu sa njim je pokazala zabrinjavajuću dozu voluntarizma koja se zapravo ogleda u rješavanju problema po onoj čuvenoj Spajićevoj izreci 'paf paf' i gotovo. To možda kratkoročno rješava problem, ali je velika opasnost po demokratske procese u Crnoj Gori", istakao je za Televiziju Vijesti, Vukašin Obradović, pomoćnik glavnog urednika Nezavisnog dnevnika (ND) Vijesti.

Politički analitičar Sergej Sekulović rekao je da Pokret Evropa sad sve više liči na pravu političku partiju, te da je došlo do konsolidovanja unutar nečega što je lideršip te partije.

"Pritom primarno mislim na poslanički klub i na ministre koji su ostali potpuno lojalni gospodinu Spajiću tako da je on ovim ponašanjem pokazao da mu je stalo do premijerske funkcije, da je shvata ozbiljno i u smislu nekog liderskog autoriteta, da mu je pozicija ojačana", rekao je Sekulović za Televiziju Vijesti.

Sekulović smatra da bi eventualni izlazak Demokrata iz Vlade za njih bio mač sa dvije oštrice ali i da nema sumnje da nas čeka još jedna maratonska sjednica oko izbora direktora policije u punom mandatu, ako ne bude dogovora PES-a i Demokrata.

"Povjerenje je dodatno poljuljano ali i dalje mislim da Vlada u bazičnom smislu ima svoju funkcionalnost i stabilnost. Što ako oni izađu iz Vlade a to ne dovede do pada Vlade, oni onda gube na uticaju", rekao je Sekulović.

"Mislim da je Vlada prilično stabilna, da je taj kohezivni moment vršenja vlasti i sve beneficije koje idu uz to ipak prejak da bi je ozbiljnije uzdrmala ova vrsta nekih nazovi dvorskih igara", rekao je Obradović.

Ipak, Obradović kaže da Vladu tek čekaju ozbiljni izazovi - ispunjavanje privremenih mjerila za dobijanje IBARA i glavnog Spajićevog predizbornog obećanja – povećanja plata kroz program Evropa sad 2.

"Ukoliko on uspije zaista da to uradi, Milojko Spajić će biti nesporno veoma jaka politička ličnost koja će jako dugo biti na vrhu političke piramide u Crnoj Gori i imati neslućene mogućnosti", poručio je Obradović.

Prije Evrope sad 2, Vlada će se suočiti sa najavljenom rekonstrukcijom, pa Sekulović poručuje da, u svijetlu posljednjih dešavanja, Spajić mora biti spreman na kompromise.

"Vrijeme dominantne partije u Crnoj Gori je prošlo. Živimo u višepartizmu, gdje se moraju praviti kompromisi i moraju se praviti suštinske koalicije i ovo za njega jeste jedno upozorenje", kazao je Sekulović.

Vlada, koja je tek u petom mjesecu rada, ima prednost u odnosu na neke prethodne u vidu snažne podrške Evropske unije pa je pitanje - da li će je iskoristiti za konkretne reforme ili svaka stranka brine svoje partijske interese.

Bonus video: