Kriza vlasti u Andrijevici: Vlada zaprijetila uvođenjem prinudne uprave ako SO ne glasa o smjeni Ćulafića

Predsjednik parlamenta, Mladen Đukić, iz Demokrata, zakazao je sjednicu za 28. mart, ali jedina tačka dnevnog reda koja je za sada poznata je Predlog budžeta, pošto je Opština od početka godine na privremenom finansiranju

8320 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

"U Opštini Andrijevica situacija je takva da se već u nekoliko navrata nije omogućilo da se glasa o predlogu za smjenu predsjednika Opštine u Andrijevici", kazao je ministar prostornog planiranja i urbanizma Janko Odović.

Vlada je konačno zaprijetila uvođenjem prinudne uprave u Andrijevici ako do kraja naredne sedmice lokalni parlament ne glasa o smjeni predsjednika Opštine Željka Ćulafića iz Socijalističke narodne partije (SNP), a što već preko pola godine spriječava grupa građana koja podržava lokalnu vlast. I uprkos prijetnji Vlade, ne čini se da će se to dogoditi.

Predsjednik parlamenta, Mladen Đukić, iz Demokrata, zakazao je sjednicu za 28. mart, ali jedina tačka dnevnog reda koja je za sada poznata je Predlog budžeta, pošto je Opština od početka godine na privremenom finansiranju.

Izvjesno je da za budžet nema većine, pošto je troje odbornika ranije napustilo partije vlasti, a opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) neće da ga podrži.

“Na partijskim organima donijećemo konačnu odluku da li uopšte da prisustvujemo toj sjednici s obzirom da se aktuelna vlast, tj. predsjednik Skupštine, i predsjednik Opštine na podnešene inicijative za njihovu smjenu su se oglušili. 100 posto odbornici DPS-a neće glasati za budžet, jedino u međuvremenu ako neko ne izdvoji svoje mišljenje. Postoje neke čaršijske priče da će neko od naših odbornika, što dosad nije bila praksa, glasati za budžet", kazao je Dejan Ivanović iz DPS-a.

Iz DPS-a traže da se što prije zakaže sjednica na kojoj će se raspravljati o njihovim inicijativama za smjenu Ćulafića i Đukića.

“Na sceni je jedna pravna anarhija. Predsjednik Skupštine treba da ih zakaže i da se stvore uslovi da se te sjednice održe. Ukoliko imaju većinu, neka im je sa srećom, ukoliko nemaju većinu, oni su davno trebali da budu razriješeni", ističe Ivanović.

Ako sjednice o ovome ne budu održane, Vlada je najavila da će formirati Odbor povjerenika koji bi upravljao gradom do vanrednih izbora, a redovni bi svakako bili u trećem kvartalu ove godine.

Bonus video: