Meso dovoljno konzumirati dva puta nedjeljno

"U svakoj hrani imamo nešto što je u njoj dobro i nešto što je manje dobro ili loše. Ono što je loše u mesu je visok sadržaj takozvanih zasićenih masti", kaže dr Snežana Barjaktarović Labović

5314 pregleda 9 komentar(a)

Meso je dovoljno konzumirati dva puta nedjeljno, a ostalim danima na tanjiru treba da se nađe što više voća i povrća, koji su takođe dobar izvor proteina, kao i vitamina i minerala, kazala je u "Bojama jutra" na programu TV Vijesti doc. dr Snežana Barjaktarović Labović iz Instituta za javno zdravlje, na Međunarodni dan bez mesa.

"U svakoj hrani imamo nešto što je u njoj dobro i nešto što je manje dobro ili loše. Ono što je loše u mesu je visok sadržaj takozvanih zasićenih masti. To su one masti koje su u direktnoj korelaciji sa učestilošću pojave ateroskleroze kao osnove u nastavku problema na samom krvnom sudu koji zapravo vodi u one silne srčane i moždane događaje, infarkte srca, infarkte mozga", objasnila je.

Dr Barjaktarović Labović kaže da moramo da znamo šta je ono što nije hrana za svaki dan, a šta je ono što je obavezno da bude u jelovniku svakog dana.

"Meso svakako nije hrana za svaki dan. Treba praviti adekvatan izbor namirnica koje neće dovesti u nutritivne deficite. Apsolutno ne moraju ni djeca svakog dana da jedu meso, ako se tokom dana iskomponuju obroci koji sadrže jaja, mlijeko, ribu uz izobilje povrća i voća", istakla je.

Prema podacima sajta FAO, građani Crne Gore u prosjeku pojedu oko 73 kilograma mesa na godišnjim nivou.

"Lider možete da mislite ko je, oni koji nam stalno daju preporuke kako treba, oni su najgori. Dakle, preko 125 kilograma mesa godišnje se jede po glavi stanovnika u Americi", rekla je.

Bonus video: