Bošnjak: Vlast u Podgorici mora uvažiti novu realnost

"Što smo mi na jučerašnjem sastanku saznali da je bilo razgovora sa rukovodstvom grada i gradonačelnicom i predsjednicom Skupštine i da se postigao neki dogovor da bi oni učestvovali na sjednici i dali kvorum i dali svoje glasove za određene odluke, ali to što se dogovorilo to se nije ispoštovalo"

7956 pregleda 65 reakcija 13 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene, koja je prisustvovala sinoćnjem sastanku predstavnika konstituenata podgoričke vlasti, u Bojama jutra TV Vijesti je kazala da su saznali da je bilo razgovora između odbornika novog kluba sa rukovodstvom grada i gradonačelnicom Oliverom Injac i predsjednicom Skupštine Jelenom Borovinić Bojović.

Bošnjak je rekla da se postigao neki dogovor da odbornici novog kluba učestvuju na sjednici kako bi dali kvorum i svoje glasove za određene odluke, ali da to što se dogovorilo se nije i ispoštovalo.

"Što smo mi na jučerašnjem sastanku saznali da je bilo razgovora sa rukovodstvom grada i gradonačelnicom i predsjednicom Skupštine i da se postigao neki dogovor da bi oni učestvovali na sjednici i dali kvorum i dali svoje glasove za određene odluke, ali to što se dogovorilo to se nije ispoštovalo i to je neka nova realnost. Mislim da će se ipak naći zajednički jezik da ovo neće izazvati značajnije turbulencije. Svakako nisam za kombinacije sa DPS-om niti da se pravi kvorum niti da se izglasavaju odluke, jer bez njih pet nema vlasti u Podgorici. Moramo da budemo svjesni toga i da se uvaži nova realnost. Vjerovatno je ovo neko pozicioniranje ali bilo je vremena da se te stvari završe a ne sada kada imamo neke važne stvari na sjednici Glavnog grada i to je veći problem".

"Vijesti" su u današnjem štampanom izdanju objavile da sjednica Skupštine Glavnog grada danas vjerovatno neće biti održana, jer joj neće prisustvovati predstavnici novog kluba odbornika.

Izvor “Vijesti” iz odborničke većine rekao je da sinoć na sastanku predstavnika konstituenata podgoričke vlasti nije postignut dogovor između sadašnjih i bivših odbornika Pokreta Evropa sad.

Sastanak je održan na zahtjev pet odbornika koji su nedavno napustili PES, nakon što je iz njega izašao i predsjednik države Jakov Milatović, a oni, kako saznaju "Vijesti", traže polovinu funkcija koje su po koalicionom sporazumu u Glavnom gradu pripale PES-u.

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić nije krio da su razgovarali o novoj realnosti unutar parlamentarne većiine, ali nije htio da otkrije više detalja.

Iz koalicije Za Buducnost Crne Gore jutros je saopšteno da su spremni da uvaže nove okolnosti nastale kao rezultat političkog raslojavanja partija većine, uz molbu da u okviru sopstvenog političkog pozicioniranja ne dovode u pitanje normalan rad opštinskih organa.

Slobodna Crna Gora, koja je dio odborničke većine u Glavnom gradu, saopštila je da narušeni odnosi između sadašnjij i bivših funkcionera PES-a ne smiju ugroziti vlast u Podgorici.

"U želji da izbjegnemo scenario u kom bi dio aktuelne većine 'krpio'' kvorum sa odbornicima DPS-a, pozivamo koalicione partnere da što prije dođu do dogovora, posebno imajući u vidu da je ključ rješenja pomenute krize isključivo u njihovim rukama. Svako suprotno djelovanje bi dovelo do opterećenja, pa i pitanja opstanka vlasti čemu bi se najviše obradovao DPS, dok bi najveći gubitnici nažalost bili građani Podgorice koji su na prošlim izborima jasno poručili šta misle o bivšoj vlasti", saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Bonus video: