Čađenović zaposlio više od 200 ljudi u "Čistoći", Hot najavio otpuštanja: U 27 metara kvadratnih radi 14 ljudi

Najbrojnije podgoričko preduzeće "Čistoća" ima čak 672 radnika, od čega gotovo 30 odsto u administraciji, tvrdi aktuelni direktor "Čistoće" Denis Hot iz PES-a, koji optužuje prethodnika Andriju Čađenovića iz DPS-a za partijsko zapošljavanje.Čađenović nije odgovorio na poziv Televizije Vijesti da odgovori na ove optužbe

20004 pregleda 50 reakcija 51 komentar(a)
Novinar TV Vijesti u jednoj od kancelarija "Čistoće", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Novinar TV Vijesti u jednoj od kancelarija "Čistoće", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Za četiri godine upravljanja podgoričkim preduzećem "Čistoća", bivši direktor Andrija Čađenović iz Demokratske partije socijalista (DPS) zaposlio je više od 200 ljudi.

Stanje je sada takvo da u 27 kvadrata radi i po 14 zaposlenih od kojih neki nemaju čak ni svoj radni sto, stolicu ni računar, već po vlastitom priznanju, u kancelariju uđu kada neko od kolega iz nje izađe.

Novi direktor, Denis Hot, kog je na tu funkciju postavio Pokret Evropa sad (PES), najavljuje otpuštanje 70 radnika, jer je preduzeće na ivici bankrota.

Najbrojnije podgoričko preduzeće "Čistoća" ima čak 672 radnika, od čega gotovo 30 odsto u administraciji, tvrdi aktuelni direktor "Čistoće" Denis Hot iz PES-a, koji optužuje prethodnika Andriju Čađenovića iz DPS-a za partijsko zapošljavanje.

Kaže da je za vrijeme Čađenovića broj zaposlenih sa 485 porastao na 672, što potkrepljuje dokumentima.

Čađenović nije odgovorio na poziv Televizije Vijesti da odgovori na ove optužbe.

Zbog, kako kaže, haosa u "Čistoći", Hot uskoro najavljuje otpuštanja.

"Po sistematizaciji koju sam predao Odboru direktora, tu je 70 zaposlenih, ali opet kažem tu može da se optimizuje i sa više ali imamo konkretan problem sa bolovanjima i vi te zaposlene morate da nadomjestite, ne možete bez njih raditi", istakao je Hot.

"Teško je govoriti o tome da je moguće otpustiti sve te ljude jer oni su u najvećem broju slučajeve formalno-pravno zaposleni na zakonit način jer je ispoštovana procedura", rekao je advokat Veselin Radulović.

U dva spojena kontejnera odnosno u 27 metara kvadratnih radi 14 ljudi. Dakle, svaki zaposleni ima manje od dva kvadrata radnog prostora.

Ovakvo stanje je gotovo u svim sektorima.

Muzafer Muradbašić, koji više od 20 godina radi u "Čistoći", kaže da je za vrijeme Čađenovićevog mandata svaki dan upoznavao nove kolege u administraciji, a da preduzeću hronično fale vozači, čistači i mehaničari.

Iza ove tvrdnje stao je i Hot, koji upire prstom u pravosuđe i inspekciju rada.

"Nama inspekcija rada ne daje smjernice kako da ispravimo ove nepravilnosti. Postoje određene sudske prakse koje takva zapošljavanja ozakone", kazao je Hot.

Prekomjeran broj zaposlenih finansijski je opteretio preduzeće, kaže Hot, pa je prošla godina završena u minusu većem od milion i po eura. Na minus je uticalo i povećanje plata zbog izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) ali i otpis vozila.

"Konstantno se u izvještajima pominjalo da 'Čistoća' ima 27 vozila i niko nije konstatovao da možda sedam njih nikada neće biti u radu. Dobar dio njih treba da ode na rashod. Mi smo zato angažovali vještaka koji je svojom procjenom umanjio vrijednost osnovnih sredstava, ovih vozila, za 400.000. Tih 400.000 onda prelazi u trošak, tj rashod i zato se pojavilo", rekao je Hot.

Prizori iz "Čistoće", nedoljivo podsjećaju na prizore iz podgoričkog "Vodovoda" i brojnih drugih gradskih preduzeća koja su godinama služila za zapošljavanje partijskog kadra i obezbjeđivanje sigurnih glasova.

Da ni nova vlast od te prakse ne odustaje pokazuju primjeri energetskih kompanija i javnih ustanova i preduzeća.

Bonus video: