Da li će raditi najekskluzivnije crnogorsko ljetovalište – Sveti Stefan: Mještani traže da se otvori

Dok javnost čeka odgovore, čeka ih i kompanija "Sveti Stefan hoteli", koja zajedno sa HTP "Miločer" gazduje ljetovalištem , kao i da zakupac, Adriatik Propertis, izmiri svoje obaveze, odnosno plati zaostale rate za zakup najvrjednijeg dijela obale

20311 pregleda 145 reakcija 31 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Na pragu nove ljetnje sezone, staro pitanje – da li će, kada i kako raditi najekskluzivnije crnogorsko ljetovalište – Sveti Stefan.

Poslije dvije godine pod ključem, i treće – kada je djelimično bio otvoren za posjetioce, za ovu sezonu, 2024., mještani ovog kraja traže jedno.

"Da se otvori, jednostavno da se otvori na ovaj ili onaj način, ako zakupac nije u mogućnosti da ga otvori kao hotel, neka se onda makar otvori kao neki grad, muzej, jedna ulica neka bude makar slobodna, jedan suvenir šop, gdje bi se prodavali crnogorski proizvodi. Da ne bude kao do sada, neki zatvoreni geto", rekao je Blažo Kažanegra.

Ove zahtjeve, Mjesna zajednica Sveti Stefan i oni koji se bore da čuveni Svetac povrati stari sjaj, ispostaviće sjutra i na protestu ispred Grada Hotela, simbolično u pet do 12.

"A vjerujte već je i jedan sat, da kažem, prilično kasnimo, jer predsezona je već počela. Meni se ne čini da se to tako percipira u javnosti i u nekim državnim institucijama, ali definitivno jeste. Status se mora definisati", rekla je Dragana Kažanegra.

"Naziv protesta je 'Otključajte ga', pošto je on zaključan", kazao je Blažo Kažanegra.

Hoće li biti otključan u ovom trenutku ne znaju ni u Ministarstvu turizma, odakle stiže samo šturi odgovor: "To je problem koji se tiče više resora i trudimo se da u okvirima svojih nadležnosti dođemo do adekvatnih rješenja, o čemu će javnost biti i obaviještena".

I dok javnost čeka odgovore, čeka ih i kompanija "Sveti Stefan hoteli", koja zajedno sa HTP "Miločer" gazduje ljetovalištem , kao i da zakupac, Adriatik Propertis, izmiri svoje obaveze, odnosno plati zaostale rate za zakup najvrjednijeg dijela obale.

"Nije bilo plaćanja po fakturama za treći i četvrti kvartal 2023. godine i za prvi kvartal 2024. godine, a ukupan iznos za navedena tri kvartala je blizu 1.170 000. Napominjemo, ni prethodno izmirene fakture počev od 2022. godine nisu izmirene u cjelosti, već uvijek u iznosu bez obračunatog PDV-a. Razlika u obračunatom PDV-u je predmet sudskog postupka pred Privrednim sudom koji je u toku", rekli su iz kompanije "Sveti Stefan hoteli".

U toku je arbitražni postupak pred sudom u Londonu, koji je pokrenuo Adriatik Propertis, zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati stotinu miliona eura, dok su tužbom uzvratile i većinski državne kompanije - HTP "Miločer" i "Sveti Stefan hoteli". One Adriatik Propertisu treba da plate 600 hiljada funti, za troškove arbitražnog postupka.

"Troškovi u iznosu od 600 hiljada funti koje Adriatik Propertis potražuje, još su u postupku priznavanja strane arbitražne odluke pred Privrednim sudom, gdje se vode dva postupka, i dok ne budu priznate od strane domaćeg suda i tako postanu dio pravnog sistema Crne Gore, uplate po tom osnovu se ne mogu vršiti", rekli su iz kompanije "Sveti Stefan hoteli".

Iz kompanije Adriatik Propertis TV Vijesti nije dobila odgovore na pitanja da li će i kako ljetovalište Sveti Stefan i Miločer ovog ljeta raditi, ali su ranije Vijestima kazali da su u toku pregovori sa Vladom, te da postoji obostrana volja da se cijeli slučaj riješi dogovorom.

Mještani upozoravaju da više nema vremena za čekanje

Najeletnije domaće ljetovalište grad hotel "Sveti Stefan", Vilu Miločer i tadašnji hotel "Kraljičina plaža" Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup.

Bonus video: