U Podgorici održan Marš mira u znak podrške palestinskom narodu

Građani su u protestnu šetnju krenuli sa Trga Svetog Petra Cetinjskog, pored ambasade SAD-a do Skupštine Crne Gore. Sa protesta, koji je organizovao Pokret solidarnosti sa Palestinom, poslanici su pozvani da usvoje Rezoluciju o osudi zločina Izraela nad Palestinom

17901 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Mediabiro.tv
Foto: Mediabiro.tv

Već pola godine čovječanstvo krvari kroz Gazu, poručila je sa skupa podrške palestinskom narodu pjesnikinja Lejla Kašić.

"Znate, gaza je komad tkanine koji obično stavimo na ranu. Da manje krvari, da manje boli, da se utiša. Gazi više ne pomažu gaze", rekla je Kašić na Maršu mira koji je u znak podrške palestinskom narodu, održan u Podgorici

Građani su, u ime solidarnosti sa onima koji svakodnevno stradaju u Pojasu Gaze, danas učestvovali u Maršu mira, koji je krenuo sa trga Svetog Petra Cetinjskog, u blizini jednog hotela u vlasništvu izraelske kompanije, pored američke ambasade pa do Skupštine, gdje je poručeno "Stop genocidu".

"Danas, kad sloboda i pravda djeluju kao neostvarani ideal, mi ovdje, okupljeni, i dalje vjerujemo da se velikima i moćnijima mora reći ne. Iako mi odavde ne možemo zaustaviti ratove, možemo pokazati solidarnost sa patnjom i stradanjem naroda u Gazi. Možemo im poručiti da nisu zaboravljeni, dok ih jedan čovjek nosi u srcu", rekao je Mladen Ivanović.

marš mira Podgorica
foto: Mediabiro.tv

Civilni aktivista Elvis Beriša kazao je da se zahtijeva ne samo osudu nasilja, već i preduzimanje konkretnih akcija.

"Pozivamo na prekid vojne pomoći Izraelu, na uvođenje sankcija protiv političkih i ekonomskih institucija koje podržavaju okupaciju i genocid nad Palestincima i takođe zahtjevamo podršku pokretima za pravedno rješenje i samoopredeljenje Palestinaca", rekao je Beriša.

Uprkos tome što je za kratko vrijeme sakupljeno više nego dovoljno potpisa, Peticiju o usvajanju rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini nijedan poslanik nije ni pomenuo, podsjetio je Beriša, pozdravljajući lidera SD-a Nikolu Zirojevića, koji je nedavno obećao da će je predati u skupštinsku proceduru.

marš mira Podgorica
foto: Mediabiro.tv

"Dok Izrael krši međunarodno humanitarno pravo, vršeći genocid nad Palestincima i druge ratne zločine, vlada Crne Gore kao i Skupština ćute. Sramota da ćute i kupuju vojnu opremu od Izraela u vrijednosti više desetina miliona eura. Pitamo vas, dragi političari, gdje vam je čojstvo da odbranite slabijeg od jačeg, od okupatora", pitao je Petar Knežević iz Pokreta solicarnosi sa Palestinom.

Pored poziva poslanicima da na dnevni red uvrste i izglasaju Rezoluciju o osudi zločina nad Palestincima, okupljeni su pozvali građane da bojkotuju proizvode kompanija koje finansiraju rat, te da glasno i javno šire vijesti iz Pojasa Gaze, kako ne bi dozvolili algoritmima da, kako su istakli, utišaju istinu. Skup, koji je protekao mirno, organizovao je Pokret solidarnosti sa Palestinom.

Bonus video: