Osnovci će nove udžbenike dobiti poslije reforme nastavnih planova, najvjerovatnije 2027. godine

Kada pričamo o ocjenjivanju određenog udžbenika, uvijek treba imati u vidu da iza svakog udžbenika stoji jedan veliki tim stručnjaka iz određenih oblasti, relča je direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

6396 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Dok više od deceniju djeci, njihovim roditeljima ali i nastavnicima, pojedini udžbenici stvaraju nedoumice ili je sadržaj neprilagođen učeničkom uzrastu, iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva poručuju da nove udžbenike mogu pripremiti tek nakon što Ministarstvo prosjvete izvrši reformu nastavnih planova i programa.

"Kako je najavljena promjena nastavnog plana i programa, mi smo taj proces malo odložili. Što se tiče samih udžbenika, ja bih naglasila da se udžbenici stvaraju po tačno definisanim procedurama i da na jednom udžbeniku radi veliki broj ljudi od autora, recenzenata, ilustratora, dizajnera, lektora, korektora, tako da oni ulažu veliki napor kako bi stvorili jedan kvalitetni udžbenik. Kada pričamo o ocjenjivanju određenog udžbenika, uvijek treba imati u vidu da iza svakog udžbenika stoji jedan veliki tim stručnjaka iz određenih oblasti, i kada bismo sad izdvajali da li su neki udžbenici zreli za promjenu ili prevaziđeni, tu bih trebala da se uradi jedna detaljna stručna analiza na osnovu koje bismo i napravili sledeće korake" istakla je Bojama jutra Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS).

Hajduković je istakla da nakon što se završi promjena nastavnog plana i programa, zaključno sa 2025. godinom oni "stupaju na scenu" sa izradom novih udžbenika. Objašnjava da taj proces može potrajati i do dvije godine.

"Nakon što budu usvojeni novi nastavni planovi i programi, procedura Zavoda je sledeća - Prvi korak je raspisivanje javnog konkursa koji je anoniman. Na konkursu se prijavljuju postojeći materijali. Nakon raspisivanja konkursa u Zavodu se formira recenzentska komisija koja se sastoji od stručnjaka iz redova naučnih radnika, odnosno profesora sa univerziteta iz redova praktičara. To su nastavnici iz osnovnih i srednjih škola i naravno tu u sklopu recenzentske komisije su pedagozi i psiholozi. Oni ocjenjuju pribavljene rukopise iz više aspekata, da li su gradiva koja su u materijalu u skladu sa naučnim istinama, do samog kraja - da li je taj materijal prilagođen uzrastu kojem je namijenjen određeni udžbenik. Nakon što komisija recenzentska koja ima ključnu ulogu u odabiru materijala, da li će neki materijal da se dalje formira u udžbenik, pristupa se formiranju materijala, odnosno proceduri stvaranja udžbenika iz postojećeg materijala" zaključila je Hajduković.

Bonus video: