Detektorski režim upravljanja signalima i u Podgorici: Pješaci da pritisnu taster kako bi prešli ulicu

Uređaj je prilagođen i osobama sa smetnjama u razvoju jer se na njemu nalaze i reljefni simboli koji prikazuju konfiguraciju same raskrsnice i poseban taster koji se nalazi sa donje strane

6194 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Na raskrsnicima Komske ulice i I proleterske, Bulevara Vilija Branta i Ulice Branka Ćopića pušten je u rad detektorski režim upravljanja svjetlosnim signalima.

U odnosu na klasične, fiksne signalne planove koji su inače primijenjeni u Podgorici, postavljeni uređaji prikupljaće informacije a na osnovu detektorskih signala i projektalnog algoritma, upravljati radom semafora, kazao je Zoran Vučetić, rukovodilac Službe svjetlosne signalizacije i infrastrukture.

"Koriste se tasteri za pješake i induktivne petlje za vozila. Postoji animacija koja obavještava pješaka da treba da pritisne taster, nakon čega ide odbrojavanje preostalog vremena čekanja. Poslije završetka zelene faze, po prvi put ovdje u suštini ne ide crvena faza, nego se na brojaču prikazuje zaštitno vrijeme u žutoj boji. Za to vrijeme trajanja žutog signala pješak je zaštićen", dodaje Vučetić.

U prethodnih desetak dana, zabilježenja je najduža zelena faza u trajanju od 16 minuta ali se građani još nisu navikli na korišćenje uređaja, pa prođu i sati da se niko putem tastera ne najavi.

Uređaj je prilagođen i osobama sa smetnjama u razvoju jer se na njemu nalaze i reljefni simboli koji prikazuju konfiguraciju same raskrsnice i poseban taster koji se nalazi sa donje strane. U toku je priprema idejnog rješenja i zona koja će biti obuhvaćena adaptivnim radom pa je planirano da još 20 raskrsnica budu obuhvaćene adaptivnim upravljanjem.

,,Mi ćemo implementirati i mnogo savremeniji način. Istovremeno će i ova razlika biti uključena u tzv. adaptivno upravljanje, gdje će se instalirati poseban centralizovani softver, koji će upravljati radom ne samo ove raskrsnice, nego i komplet raskrsnicama koje budu uključene u sistem centralnog upravljanja", obećava Vučetić.

Bonus video: