Poljoprivrednici kažu da ih Ministarstva stalno poziva da se osiguraju, a oni to u praksi ne mogu da urade

Farmer iz Tuzi Đon Drešaj htio je ove godine da osigura od grada velike zasade paprika i lubenica, ali nije uspio

8984 pregleda 2 komentar(a)
Drešaj, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Drešaj, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Zbog problema osiguranja poljoprivredne proizvodnje, u Ministarstvu poljoprivrede će naredne sedmice biti održan sastanak, saznaje Televizija Vijesti.

Poljoprivrednici kažu da ne znaju šta da rade, jer ih iz Ministarstva stalno poziva da se osiguraju, a oni to u praksi ne mogu da urade...

Farmer iz Tuzi Đon Drešaj htio je ove godine da osigura od grada velike zasade paprika i lubenica, ali nije uspio...

"Konkurisao, ispunio upitnik, vratili su mi nazad, dali odgovor da je nemoguće, da su u 2024. odlučili da tako nešto od grada ne osiguraju, zato što imaju veliki rizik, velike troškove i tako dalje", kazao je Drešaj.

Iz Lovćen osiguranja objašnjavaju da su prethodnih godina pružali usluge osiguranja usjeva i plodova na našem tržištu i pored negativnog rezultata na ovom proizvodu.

Klimatske promjene su, međutim, dovele do učestalijih i intenzivnijih ekstremnih vremenskih događaja, poput grada, poplava, suša, oluja i požara, zbog čega ih osiguravajuća društva više ne mogu smatrati "neočekivanim".

"Reosiguravači su nam uskratili podršku za 2024. godinu za rizik uništenja usjeva i plodova u Crnoj Gori. Shodno tome, Lovćen osiguranje je u mogućnosti da koristi samo i isključivo sopstvene kapacitete koji su ograničeni. U svijetlu evidentnih klimatskih promjena, ističemo da je ključno rješenje za očuvanje ove vrste osiguranja u uspostavljanju aktivne odbrane (protivgradne mreže i sl.), a što je uglavnom, po standardima i preduslov za osiguranje", rekli su iz Lovćen osiguranja.

"Znam da je to firma privatna, ona odlučuje o tome, ne ulazim ja u politiku osiguravanja, ali ulazim u politiku naše države, ona mora da nekako stvori uslove da ljudi budu osigurani", kazao je Drešaj.

Upravo je država godinama pozivala farmere da se osiguraju, pa je Ministarstvo poljopivrede potpisalo Sporazum o sufinasiranju premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje sa četiri firme - Lovćen, Sava, Generali i Grawe.

Sufinasira se premija osiguranja od šteta na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima, u iznosu do 60% polise, a za te namjene je Agrobudžetom za ovu godinu izdvojeno 325 hiljada eura.

"U toku naredne nedelje ćemo organizovati sastanak, da vidimo šta možemo da uradimo po tom pitanju", poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

"Situacija je takva trenutno, koje ja informacije imam, da je to sada nemoguće osigurati, apropo priče aktuelnog ministra Jokovića koji je stalno pričao 'Ljudi, pobogu osigurajte proizvode vaše od grada'", kazao je Drešaj.

On kaže da poljoprivrednici iz Tuzi mogu da dobiju još 25 odsto od Opštine, tako da bi im bilo pokriveno čak 85 odsto polise.

Ali od svega toga ništa...

"Pobogu, ima tornada po Floridi, koliko tornada, a opet funkcioniše osiguranje. Pozivam poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori da se okupimo. Da osnujemo neki Sindikat, da se štitimo", kazao je Drešaj.

Iz Lovćen osiguranja na kraju poručuju da je neophodno sistemsko rješenje koje uključuje aktivnu ulogu države, koja bi trebalo da bude partner osiguravajućim društvima, pružajući podršku ne samo kroz sufinansiranje dijela premije, već i kroz pokrivanje šteta kroz javno reosiguranje.

Bonus video: