Krajem prošle godine za različita krivična djela bilo optuženo više od osam hiljada osoba

Prošle godine Tužilaštvo je zaključilo 151 sporazum o priznanju krivice sa fizičkim licima i dva sporazuma sa firmama, što je znatno manje nego prethodnih godina, a sud im je prihvatio skoro sve sporazume

4815 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krajem prošle godine u Crnoj Gori je za različita krivična djela bilo optuženo više od osam hiljada ljudi, pokazuje Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva, koji je dostavljen Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Tokom 2023. optuženo je više od tri i po hiljade lica, a ranije blizu četiri i po hiljade, od čega je Specijalno tužilaštvo podnijelo optužnice protiv ukupno 800 ljudi.

Prošle godine Tužilaštvo je zaključilo 151 sporazum o priznanju krivice sa fizičkim licima i dva sporazuma sa firmama, što je znatno manje nego prethodnih godina, a sud im je prihvatio skoro sve sporazume.

Specijalno tužilaštvo je tokom 2023. godine pokrenulo finansijske istrage u 12 predmeta, protiv 75 ljudi, i proširilo finansijske istrage u još pet predmeta, protiv 27 fizičkih i jednog pravnog lica.

Podgorički Viši sud je u 15 predmeta prihvatio predloge specijalnih tužilaca za privremeno oduzimanje imovine, ukupne površine od preko milion i po kvadrata, dok je u bankama blokirano blizu pet i po miliona eura, a zaplijenjeno više od 170 hiljada eura gotovog novca. Privremeno je oduzeto i 39 automobila i osam kamiona, više skupocjenih ručnih satova i 18 umjetničkih slika, dok je zatraženo i trajno oduzimanje imovine u tri predmeta i to stambenih i poslovnih prostora od preko hiljadu kvadrata u Budvi, luksuznih automobila i satova i dvije livade.

Bonus video: