U vlasti vjeruju da se mora naći izlaz iz sive zone u Šavniku

Iz civilnog sektora poručuju da se ne može ići u jedan izborni proces dok se ne završi započeti

4616 pregleda 0 komentar(a)

Jučerašnje objavljivanje Vladine odluke o raspuštanju Skupštine opštine Šavnik u Službenom listu, nije rezultiralo raspisivanjem izbora u toj opštini. Predsjednik države Jakov Milatović saopštio je kada je, na lokalnom nivou, obavezan da raspiše izbore

“Isključivo kada je do raspuštanja Skupštine opštine došlo prije isteka vremena na koje je izabrana, odnosno za vrijeme trajanja četvorogodišnjeg mandata. U konkretnom slučaju, a imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje predmetnom Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik”, naveo je Milatović.

On ukazuje i da u Šavniku još traje izborni proces, započet 23. oktobra 2022, na osnovu odluke bivšeg predsjednika države, donesene na zakonit način, a koja je i dalje na snazi.

“Te bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji”, dodaje Milatović.

Osim toga, predsjednik države navodi i stav Držvne izborne komisije da su na dva biračka mjesta u Šavniku izbori u toku, te zaključuje da je na njima potrebno osigurati ostvarivaje biračkog prava.

Na to da se ne može ići u novi izborni proces, a da prethodni nije završen, ukazuje i Zlatko Vujović, pridruženi član Odbora za izbornu reformu. Kako prethodni završiti, ako Opštinska izborna komisija to ne uspijeva već godinu i po?

“Nažalost, ne postoji rješenje u postojećem zakonu, ali ako postoji politička volja, moglo bi se ad hoc dijelovati, istina, sa dvotrećinskom većinom, da se izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika i da se da ovlašćenje Državnoj izbornoj komisiji da preuzme nadležnosti od OIK-a, ukoliko OIK nije sposoban da sprovede izbore”, kaže Vujović.

Ovom rješenju u vladajućoj većini pristupaju s oprezom, jer bi to, ističu, bila intervencija u toku izborog procesa. Smatraju da joj treba pribjeći kao krajnjoj mjeri, ako Prinudna uprava ne bi uspjela da riješi problem.

“Dakle, ta intervencija nije bez nekih svojih manjkavosti, ali ona samo pokazuje koliko mi imamo loše izborno zakonodavstvo, koliko je ono puno rupa, i kada se ne primjenjuje u dobroj vjeri, što je jedan od postulata i same demokratije, onda imamo anomaliju koju ne možemo da riješimo, pod znacima navoda, na čist način”, kaže kopredsjedavajući Odboru za izbornu reformu, poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

“Imamo nekoliko anomalija. Na isti način, legitimno možete postaviti pravno pitanje kakve su pravne posljedice odluka lokalne vlasti, čije je mandat istekao. Ima dosta nedoumica koje je Šabnik otvorio. Kada vam se otvori neka siva zona, neko pitanje koje aktualno zakonodavstvo nije riješilo, ili ga je riješilo na neadekvatan način, prosto vi morate reagovati u okvirima svojih nadležnosti”, kaže članica Odbora Simonida Kordić, poslanica Nove srpske demokratije

I dok će vlast i opozicija, uz pomoć civilnog sektora i akademske zajednice tražiti zakonska rješenja kako se u budućnosti ne bi ponovio slučaj Šavnik, predsjednik države apeluje na nadležne da završe izbore u toj opštini.

Proces je stao u drugoj polovini decembra 2022, kada nije uspjelo ni deveto ponavljanje glasanja na dva biračka mjesta.

Bonus video: