Golubović: Slučajevi vršnjačkog nasilja sve brutalniji, Babić: Roditelji se moraju baviti narcisoidnim poremećajima

Socijalna radnica Violeta Golubović gostujući u Bojama jutra TV Vijesti kaže da su slučajevi vršnjačkog nasilja sve brutalniji i da sve češće ne možemo ni oblik vezivati za pol

6300 pregleda 2 komentar(a)
Golubović i Babić u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube
Golubović i Babić u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube

Već nekoliko dana na društvenim mrežama kruže jezivi snimci vršnjačkog nasilja.. Djevojčica iz Splita, žrtva nasilja kleči dok je vršnjakinje vrijeđaju. Nakon što je Crnu Goru uznemirio slučaj vršnjačkog nasilja u Beranama, osvanuo je snimak novog slučaja, nastao u Bijelom Polju.

Socijalna radnica Violeta Golubović gostujući u Bojama jutra TV Vijesti kaže da su slučajevi vršnjačkog nasilja sve brutalniji i da sve češće ne možemo ni oblik vezivati za pol.

"Inače su djevojčice mnogo surovije. U okviru porodičnog sistema nemamo izgrađene vrijednosti socijalne i emocionalne vještine koje su potrebne da se djeca u najranijem uzrastu izgrade. Mlade generacije su izgubile osjećaj za druge osobe, što je vrlo zabrinjavajuće", naglašava Golubović.

Klinička psihološkinja Marija Babić kaže da u periodu adolenscencije djeca grade svoj identitet, te da se roditelji moraju baviti i narcisoidnim poremećajima ličnosti.

"Oni se nikad ne dijagnostikuju u ovom adolescenskom periodu nego se i dalje vode kao neka adolescenska kriza u psihijatriji. Međutim, jako je važno osvrnuti se na ovaj koncept empatije. Nekad to bude vaspitanje, nekad to bude karakter. Kada je u pitanju vaspitanje uglavnom bude ili prevelika pohvala ili premalo pohvala od strane roditelja ali i mnoge druge stvari", naglašava Babić.

Kada se radi o maloljetnicima, saglasne su Babić i Golubović, moramo imati alternativni pristup i da idemo od blaže ka težim kaznama, ali svakako kada vidimo da su sve brutalniji slučajevi vršnjačkog nasilja, vrijeme je da institucije djeluju u skladu sa zakono

Bonus video: