Rakčević: Namjera da zatvorimo centar Podgorice za saobraćaj, preduslov za to je izgradnja garaže za minimum 1.500 auta

Rakčević je objasnio da za izgradnju garaže postoje tri opcije

8762 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević rekao je da je ubijeđen da će izgradnja garaže u centru početi za vrijeme mandata ove gradske uprave.

"Ko će otvoriti tu podzemnu garažu, i zatvoriti centar grada za saobraćaj i na neki način pokupiti lovorike, potpuno je u krajnjem i nevažno. Bitno je da mi centar dobijemo kao pješačku zonu i da trajno preporodimo Podgoricu u jednom boljem smislu, a ko će na kraju presjeći tu vrpcu, zaista mislim da nije toliko važno", rekao je Rakčević u Bojama jutra.

On je kazao da je namjera Glavnog grada da čitav centar po obodima Bulevara Ivana Crnojevića i Svetog Petra Cetinskog, ulica Stanka Dragojevića i Marka Miljanova zatvori za saobraćaj.

Dodaje da je preduslov za to izgradnja velike podzemne garaže koja bi mogla da servisira sva ta parking mjesta koja bi ukinuli zatvaranjem centra za saobraćaj, dok bi dvije ulice koje ostaju, Novaka Miloševa i Miljana Vukova ostale kao pristupne saobraćajnice jednosmjernog tipa za ulaz, odnosno izlaz iz te podzemne garaže.

Postoji nekoliko opcija, pojašnjava Rakčević.

"Jedna je da se ta velika podzemna garaža radi na prostoru iza Beka, odnosno da ide od fasade zgrade Beka do Radovča, i da ta garaža obuhvati objekte koji se tamo nalaze. Nešto što bi uslovilo postupak eksproprijacije i povećalo troškove izgradnje, ali bi grad dobio jedan novi gradski trg jednake veličine poput Trga nezavisnosti. Drugi model jeste da se radi bez onih objekata, bez troškova eksproprijacije što u jednom dijelu smanjuje i broj parking mjesta, i treća opcija koja je najstarija, koja se provlači od 2006. godine, jeste da se ta velika podzemna garaža radi na prostoru Trga nezavisnosti, i dijela Uiice Slobode", naveo je Rakčević.

Ističe da šta god bude konačna opcija, onog trenutka kad se izgradi garaža koja mora imati između 1.500 i 2.000 mjesta, ukinuće se saobraćaj u čitavom centru.

"Sva parking mjesta koja se trenutno nalaze na nadzemnom dijelu ulica će se spustiti u tu garažu ispod zemlje, i dobićemo pješačke zone u svim našim ulicama", zaključio je Rakčević.

Bonus video: