Suđenje za infekciju beba u bjelopoljskoj bolnici ušlo u desetu godinu: Ljekari tvrde da nisu krivi

Bivši načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić je istakao da se već u postupku dokazalo da nije bio dužan da uzima bris prije porođaja, kako se to navodi u optužnici

11724 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Nakon više od devet godina sudskog procesa i pred četvrtim vijećem Višeg suda kojim sad predsjedava sudija Dragan Dašić, okrivljeni bivši ljekari bolnice u Bijelom Polju i danas su ponovili da nisu izvršili teško djelo protiv zdravlja ljudi, koje im se stavlja na teret, a u vezi infekcije beba 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

"Kako sam im naudio tako mi bog pomogao, i mojoj porodici. Časno i pošteno sam radio svoj posao. dobitnik sam mnogobrojnih nagrada, najviše se ponosim trećejanuarskom koju mi je dodijelila Opština Bijelo Polje. Ponosan sam na svoje ljekarske intervencije", kazao je bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić.

Bivši načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić je istakao da se već u postupku dokazalo da nije bio dužan da uzima bris prije porođaja, kako se to navodi u optužnici.

Ponovio je da su o tome tokom prethodnih devet godina koliko traje suđenje, svjedočili stručnjaci. Doktorka Haka Tahirović tvrdi da postoji kontradiktornost u vezi sa krivičnim djelom koje joj se stavlja na teret - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Neonatalna sepsa se izjednačila sa opasnom zaraznom bolešću, epidemijom i interhospitalnom infekcijom, a radi se o različitim pojmovima i stanjima. Na odjeljenju za neonatologiju se zbrinjavaju samo bolesna novorođenčad. Takođe, sanitarni pregled ne nalaže načelnik, nego pravno lice ustanove", istakla je bivša načelnica neonatologije u bjelopoljskoj bolnici Tahirović.

Sud je konstatovao da se u odnosu na četvrtu optuženu Jelu Cimbaljević obustavlja krivični postupak, jer je u međuvremenu preminula. Četiri od pet oštećenih porodica u ovom postupku pridružilo se krivičnom gonjenu i ostalo pri ranije datim izjavama.

"Peti je bio odsutan, tako da će on imati priliku da se izjasni na sljedećem glavnom pretresu. Agonija oštećenih porodica traje već dugih 10 godina. Imajući u vidu da se u dokaznom postupku ništa nije promijenilo i dalje tvrdimo da je u toku postupka nesumnjivo dokazana krivica okrivljenih, da će isti biti oglašeni krivim i kažnjeni", poručio je advokat oštećenih Hamid Ganjola.

"Očekujemo pravdu. Da se sudi po zakonu, mislim da je u dosadašnjem postupku dokazano da su ljekari krivi, da su uradili to što su uradili, da moga đeteta nema i da zato treba da odgovaraju", rekao je otac preminule bebe Slaviša Knežević.

U odnosu na prethodna tri puta, ima li nešto konkretno što vam daje nadu da će ovog puta biti drugačije?

"Ništa mi konkretno ne daje nadu, promjena sudije ne čini ništa, ali se nadam", odgovara Knežević.

Apelacioni sud ranije je ukinuo presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom su optuženi oslobođeni optužbi da su izvršili isto krivično djelo. Suđenje se nastavlja 31. maja.

Bonus video: