Medicinske sestre i tehničari nezadovoljni platama: Traže izmjene GKU za zdravstvenu djelatnost

Postojeći, kažu, ne prepoznaje određene nivoe specijalizacija i stručnih zvanja

12354 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Medicinske sestre i tehničari u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji nezadovoljni su platama, opet upozoravaju sindikalci.

"Koeficijent medicinske sestre je 6,95, to je osnovna plata 570-580 eura, obzirom da su podignute minimale penzije, svako minimalno davanje u državi je trenutno 450 eura, to spada u grupu jako nisih zarada, a znamo da naše kolege rade ozbiljne poslove u operacionom bloku, u Urgentnom centru... Ne može da bude isti koeficijent nekome ko radi na šalteru i ko radi u zoni zračenja, neke nelogičnosti se moraju ispraviti", kazao je Miljan Vujović iz Nezavisnog Sindikata Kliničkog centra.

Zato traže izmjene Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost kako bi se usaglasili stavovi i postigla najpravednija rješenja.

Postojeći, kažu, ne prepoznaje određene nivoe specijalizacija i stručnih zvanja.

"Insistiramo da se izvrši usklađivanje Granskog kolektvnog ugovora sa odredbama zakona i konačno zaključenje dobrog granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, sa pravim sistemskim rješenjima", istakla je Ratka Prodanović iz Nezavisnog sindikata Kliničkog centra.

Nezavisni sindikat Kliničkog centra problematizuje i što stimulaciju od deset odsto, koju odborenjem Ministarstva zdravlja od febrauara prima srednji medicinski kadar, mogu dobiti samo oni koji nisu imali prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, i koji nisu bili na odmoru ili bolovanju. To je, kažu, gotovo nemoguće zbog procesa rada i manjka kadra. Zato, traže da se u proces pregovaranja oko novog granskog ugovora za zdravstvo uključe predstavnici svih sindikalnih organizacija u okviru zdravstva.

"Pozivamo našeg ministra da popričamo o svim ovim temama, da vidimo koji su dalji koraci, šta možemo da uradimo zajedno, ne pozivamo da rušimo državu, pozivamo na dogovor", rekao je Vujović.

Iz Vlade je ranije saopšteno da zdravstveni radnici povećanje plata mogu očekivati sa primjenom programa Evropa sad 2.

Bonus video: