Beriša: Cilj romske zajednice nije integracija nego socijalizacija

"Ono što je primjetno jeste da je sve prisutnije, da kažem, taj anti-ciganizam u našem društvu, nažalost i u institucijama", kazao je Beriša

2025 pregleda 0 komentar(a)
Elvis Beriša, Foto: Prinscreen/Boje jutra
Elvis Beriša, Foto: Prinscreen/Boje jutra

Međunarodni dan Roma obilježava se u znak sjećanja na Prvi svjetski kongres Roma koji se desio 1971. godine i kad su usvojene 4 važne odluke za cijelu romsku zajednicu u svijetu, kazao je Elvis Beriša, izvršni direktor NVO ,,Koračajte sa nama".

"Prije svega da se Romi više ne nazivaju ciganima, dakle pogrdnim imenom, da se nazivaju Romima, da govore službenim jezikom, romski jezik, a ne ciganski ili neki drugi znakovni jezik. Usvojena je zastava, dakle plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom po sredini koja simbolizuje na neki način prostranstvo, nebo, zemlju i taj točak migracije romske zajednice, a takođe na toj konferenciji, odnosno na tom kongresu usvojena je himna Dželem Dželem dakle putovao sam putovao", kazao je on.

Beriša je ukazao i na pogrešno shvatanje himne.

"Pa se uz himnu pleše, slavi i igra, međutim romska himna govori o stradanju Roma tokom drugog svjetskog rata i mislim da je neprimjereno takvo ponašanje, tako da je ovo dan kada mi koristimo priliku da još jednom državnim institucijama ukazujemo na ono što su nedostaci, ono što je snaga romske zajednice, ne samo za romsku zajednicu, nego za cijelokupno društvo, jer kažu da država gdje nema Roma, ona nije slobodna država", objasnio je izvršni direktor NVO ,,Koračajte sa nama".

Komentašući situaciju sa romskim prodicama koje su nakon požara pod Volujicom ostale bez krova nad glavom, Beriša dodaje da i u toj i sličnim situacijama, romskoj zajednici nedostaj podrška sa centralnog novoa.

"Ono što je primjetno jeste da je sve prisutnije, da kažem, taj anti-ciganizam u našem društvu, nažalost i u institucijama, vrlo često to građani možda i pogrešno percepiraju i pitaju se zbog čega sad mi koristimo taj termin. Važno je da znamo da je anti-ciganizam poseban oblik diskriminacije prema romskoj zajednici, odnosno rasne diskriminacije prema romskoj zajednici zbog njenog lošeg socioekonomskog položaja. I taj anti-ciganizam se najčešće ispoljava kroz sistem, ali isto tako i u društvu", dodaje Beriša.

Činjenica je, dodaje, da cilj romske zajednice nije integracija nego socijalizacija te da budu dio društva.

Detaljnije na linku.

Bonus video: