Savjet RTCG odgovorio ASK-u: Neće mijenjati odluku o izboru Raonića

U odgovoru Savjeta, u koji je Televizija Vijesti imala uvid, piše da je njima nejasno kako ih je ASK uputio da preispitaju odluku o imenovanju Raonića, u kontekstu Zakona o upravnom postupku, niti šta bi razmatranje te odluke podrazumijevalo

11668 pregleda 13 komentar(a)
Raonić, Foto: Luka Zeković
Raonić, Foto: Luka Zeković

Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) neće mijenjati svoju odluku o izboru Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa.

To se zaključuje iz njihovog odgovora dostavljenog Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), koja im je prije mjesec naložila da preispitaju odluke o izboru Raonića, te da ubuduće izbor generalnog direktora ne izaziva sumnje u korupciju.

ASK je tada zaključio da je u oba postupka imenovanja Raonića došlo do "ugrožavanja javnog interesa, koje upućuje na postojanje korupcije".

U odgovoru Savjeta, u koji je Televizija Vijesti imala uvid, piše da je njima nejasno kako ih je ASK uputio da preispitaju odluku o imenovanju Raonića, u kontekstu Zakona o upravnom postupku, niti šta bi razmatranje te odluke podrazumijevalo.

Navode i da je ASK ranije utvrdio da nije bilo konflikta interesa prilikom reizbora Raonića.

Kada je u pitanju radno iskustvo i stav ASK-a da bi Raonić, po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, tek 2028. stekao uslov da bude direktor, Savjet RTCG tvrdi da zakonodavac taj uslov nije izričito propisao.

Normu Zakona koja glasi "da za generalnog direktora RTCG-a može biti imenovano lice koje ima najmanje sedmi nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje deset godina radnog iskustva, Savjet vidi kao dva odvojena uslova i stoga im izbor Raonića nije sporan.

Bonus video: