Ukupan profit trgovinskih lanaca 31,5 miliona eura

Socijalni savjet još ne predlaže Skupštini vraćanje radne nedjelje u trgovinama u sezoni a rok za to polako ističe, jer bi izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini trebalo usvojiti do juna

8371 pregleda 68 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijalni savjet još nije zakazao sjednicu na kojoj bi socijalni partneri - Vlada, poslodavci i sindikati odlučili hoće li i zvanično predložiti Skupštini da neradna nedjelja tokom sezone postane radna.

Konsenzus o tome postoji, ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj najavio je sjednicu do kraja marta ali je očigledno problem u dobijanju podrške u parlamentu jer su neke partije i vlasti i opozicije poručile da će biti protiv vraćanja radne nedjelje dok se najveće, PES i DPS, još ne izjašnjavaju. S druge strane, i bez radne nedjelje, najveći trgovački lanci, tokom prošle godine znatno su povećali svoje prihode i profite.

I pored akcije "Stop inflaciji", koja je trajala tokom više mjeseci 2023., kada su cijene brojnih artikala bile smanjene, pet najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori ostvarilo je blizu 31,5 miliona eura profita, što je gotovo 13 miliona više nego 2022.

Voli, Laković, Merkator, Domaća trgovina i Franca u 2023. prihodovali su skoro 973,5 miliona eura, preko 120 miliona više nego godinu ranije.

Najveći prihod i profit ostvarila je kompanija Voli, koja je imala preko 15,5 miliona dobiti što je rast od četiri miliona. Slijedi kompanija Hard diskont Laković sa konačnim profitom od blizu 10 miliona eura, što je skoro duplo više u odnosu na 5,5 miliona dobiti u 2022.

Domaća trgovina zaradila je preko 2,2 miliona eura u odnosu na 900 hiljada u 2022. godini. Merkator, odnosno Idea, profitirala je preko 1,9 milion ili za 1,2 miliona više, a Franca marketi, koje je Merkator kupio prošle godine - bili su u plusu od preko 1,7 miliona, što je pad u odnosu na 2022., za preko 400 hiljada eura.

Vodeći trgovački lanci su i najveći poslodavci u Crnoj Gori a Ii u četvrtoj godini u kojoj se nije radilo nedjeljom, bilježe rast radnika. U Voliju je prošle godine posao dobilo još 132 ljudi, u Lakoviću 221, Idei 99, Domaćoj trgovini 70, a jedino ih je u Franci manje za 175 pa je ukupna zaposlenost porasla za 347 radnika.

Bonus video: