Čisteći livade zapalili šume

Nesavjesni pojedinci koji nekontrolisano pale vatru kako bi očistili livade, izazvali su brojne požare koji se ovih dana šire na sjeveru ali za to još niko nije odgovarao

4141 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pune ruke posla imali su i danas mojkovački vatrogasci a najviše u mjestu Stup, na Prošćenskim planinama, gdje je na više od deset hektara gorjelo nisko rastinje, panjevi i borova šuma... Polovina toga pripada Nacionalnom parku Durmitor.

"Tamo se nalazi naša ekipa već tri dana, požar je vrlo težak za gašenje, jer se nalazi u nepristupačnom dijelu odnosu u kanjonu rijeke Tare, to je dio Nacionalnog parka Durmitor. Tražili smo avion, avion je došao, vjetar je bio veliki i nije moglo ništa da se učini sa tim. Bile su ugrožene tri kuće, i imanje gore, ljudski je faktor, neko je čistio svoje imanje, zapalio, to se proširilo", rekao je šef Službe zaštite i spašavanja Mojkovac Marinko Medojević.

Požar u mjestu Bjelogrivac na Bjelasici je, nakon dva dana, jutros ugašen. Lokalizovani su i oni u Lepencu, Slatini i ostalim mjestima.

"Nemamo dovoljno radne snage, nemamo dovoljno vatrogasaca", rekao je Medojević.

U otežanim uslovima, na nepristupačnom terenu i uz jak vjetar, danas su gasili i bjelopoljski vatrogasci. Vatrena stihija ni u ovoj opštini danima ne jenjava, a najuočljiviji je požar na Obrovu, koji gori na različitim lokacijama.

"Samo za vikend smo imali oko 14 intervencija, uglavnom se to svodi i nisko rastinje, svi požari su izazvani ljudskim nemarom. Na lokacijama Žaljevo, Mojstir i Borovac bili su ugroženi objekti, u pitanju su kuće i pomoćni objekti", kazao je šef Službe zaštite i spašavanja Bijelo Polje Edin Kolić.

Požare su većinom izazvali nesavjesni pojedinci koji nekontrolisano pale vatru, kako bi očistili livade. Time prave nemjerljivu štetu prirodi ali za to još niko nije odgovarao.

Bonus video: