Operacija diskusa uz minimalan rez i brz oporavak u KCCG

dr Luka Borovinić, direktor Klinike za neurohirurgiju, istakao je da dva dana nakon endoskopske operacije pacijenti izlaze iz bolnice i polako se vraćaju svakodnevnim aktivnostima

4787 pregleda 5 komentar(a)
Borovinić, Foto: Printscreen YouTube
Borovinić, Foto: Printscreen YouTube

Minimalni rez, brz oporavak i bez većih ožiljaka prednosti su endoskopske operacije diskus hernije, koja je nedavno počela da se primjenjuje u Kliničkom centru.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, dr Luka Borovinić, direktor Klinike za neurohirurgiju, istakao je da su kandidati za ovu metodu prvenstveno pacijenti koji imaju problem s diskusom u donjem dijelu leđa. Dva dana nakon endoskopske operacije pacijenti izlaze iz bolnice i polako se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

“Radi se o jednoj metodi koja je minimalno invazivna u odnosu na prethodni način liječenja, odnosno klasičnu otvorenu hirurgiju. To podrazumijeva da je sami rez na koži manji, manje oštećenje tkiva, jer put kojim dolazimo do diskusa sada je jednostavniji, brži, manje moramo tkiva da tom prilikom preparišemo, što sve zajedno podrazumijeva sveukupno manju traumu za kičmeni stub” istakao je on.

Oprema koju je Klinički centar nabavio prema riječima dr Borovinića je od najboljeg svjetskog brenda, a ljekaris u prošli zahtjevnu obuku.

U nastavku saznajte mogu li masaže, kiropraktika ili akupunktura pomoći kod diskus hernije ili ih ljekari ne preporučuju pacijentima.

Bonus video: