Janjušević: Ne šaljemo još Odbor povjerenika u Šavnik, pokreće se parlamentarni dijalog

Gosti reflektora su Dragiša Janjušević - Ministarstvo javne uprave, Jugoslav Jakić - predsjednik Opštine Šavnik (Dps), Gavrilo Cerović - Za budućnost Šavnika i Dragan Koprivica - Centar za demokratsku tranziciju

19281 pregleda 52 reakcija 8 komentar(a)
Janjušević, Foto: TV Vijesti
Janjušević, Foto: TV Vijesti

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Dragiša Janjušević najavio je da će premijer Milojko Spajić inicirati parlamentarni dijalog sa svim političkim strukturama vezano za problem Opštine Šavnik.

Janjušević je u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti kazao da je stav Ministarstva javne uprave da se uvede Odbor povjerenika u Opštini Šavnik i da se raspišu izbori.

"Kakav će biti politički dogovor ja to ne mogu da garantujem", rekao je Janjušević.

On je pojasnio da je "Opština Šavnik ušla u jedan pravni apsurda i da je sama sebi skratila mandat po drugi put".

"Bili smo principijelni od starta - kada uočimo nepravilnosi, da građani ne ostvaruju pravo na lokalnu samoupravu idemo ka Odboru povjerenika. Bili smo jasni u stavu da u Šavniku kreće Odbor povjerenika, ali to se nije desilo prije svega jer kada je nastupila odluka o Odboru povjerenika za Opštinu Šavnik da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izašao sa jednim tumačenjem, što nije njegova nadležnost da se ne raspišu izbori. Zna se - suituacija je jasna kada se uvodi Odbor povjerenika raspisjuju se izbori u toj Opštini. U Šavniku imamo situaciju da na dva biračka mjesta ne može da se završi izborni proces od oktobra 2022. Imamo dramatiučnu situaciju kada se radi o pravu građana na lokalnu samoupravu i reagovali smo i pokazali stav da želimo da se raspišu novi izbori...", rekao je Janjušević.

Dodao je da što se tiče Ministarstva javne uprave, Odbor povjerenika može da krene "koliko sjutra", ali da je novi momentat je da je Spajić inicirao parlamentarni dijalog sa svim političkim strukturama vezano za probleme Opštine Šavnik:

"Mislim da će proces i dijalog sa se otvori narednih dana i zbog toga ne otvaramo priču sa Odborom povjerenika i dajemo šansu dijalogu, a trpe građani Šavnika", rekao je Janjušević.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kazao je da navodi Janjuševića "ne korespondiraju sa istinom".

"Vidimo da se pravni stavovi Ministarstva javne uprave skakodnevno suspenduju. Naš stav je bio jasan - kada se Ministarstvo javne uprave upustilo u postukao urušavanje ustavnog poretka u državi, odgovor je bio jasam da im to nećemo dozvoliti", rekao je Jakić.

Jakić
Jakićfoto: TV Vijesti

Upitan o inicijativi Spajića, on je rekao da su u DPS-u i ranije inicirali da dođe do dijaloga.

"Nisam razgovarao lično sa premijerom, bio je dogovoren sastanak, ali je otkazan zbog premijerovih obaveza, ali vjerujem da će to uskoro toga doći", kazao je Jakšić.

Gavrilo Cerović iz koalicije Za budućnost Šavnika rekao je da su za njih jedina prihvatlijiva opcija novi izbori.

Bonus video: